Η Γαλλία κάνει την ανατροπή-Χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca και στους άνω των 65

Tο υπουργείο Υγείας της Γαλλίας, μετά την παρουσίαση επιστημονικών στοιχείων για την κατά 80% αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, με την πρώτη μάλιστα δόση στους άνω των 70 ετών, προχώρησε σε μια σημαντική ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα μπορούν να λαμβάνουν πλέον το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας.

Έτσι, με την τελευταία επισήμανση από τις γαλλικές υγειονομικές αρχές, ανατρέπεται η προηγούμενη απόφαση περί πλαφόν, οπότε το σκεύασμα δεν προορίζεται πλέον μόνο για νεότερες ηλικίες.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, σημείωσε ότι στο εξής όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, «συμπεριλαμβανομένης και της ηλικιακής ομάδας 65-75», οι οποίοι πάσχουν «από αυτό που αποκαλούμε συννοσηρότητα, από ευπάθειες», θα μπορούν να εμβολιαστούν με το σκεύασμα της AstraZeneca «στον θεράποντα γιατρό τους, στο νοσοκομείο που τους παρακολουθεί» ή «σε λίγες ημέρες, στα φαρμακεία».

Οι ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών θα συνεχίσουν να εμβολιάζονται μόνο με τα σκευάσματα των εταιρειών Pfizer και Moderna στα εμβολιαστικά κέντρα, συμπλήρωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στη δημόσια τηλεόραση France 2.

Επισημαίνεται ότι η Μ. Βρετανία, η πρώτη χώρα που έδωσε την έγκρισή της στο εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, το χρησιμοποιεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.