Η Μέρκελ αρνείται να εμβολιαστεί δημοσίως με το εμβόλιο της Astrazeneca

Η Γερμανίδα καγκελάριος,  Άνγκελα Μέρκελ, δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Astrazeneca σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, απορρίπτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο σχετική πρόταση που έγινε από τον Γενικό Γραμματέα της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, Κάρστεν.

Ειδικότερα, ο Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «η καγκελάριος έχει επανειλημμένα πει ότι θα εμβολιασθεί όταν έρθει η σειρά της. Επιπλέον η Μέρκελ είναι 66 ετών και το εμβόλιο συνιστάται μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών».

Αντίθετα, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Βερολίνου, Μίχαελ Μιούλερ, «θα εμβολιαστεί αμέσως με το εμβόλιο της Astrazeneca», όπως ανέφερε στο Γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τόσο ο Ζάιμπερτ όσο και ο Mιούλερ υπογράμμισαν την ασφάλεια του εν λόγω εμβολίου. Με την αναμενόμενη παράδοση ενός και πλέον εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της Astrazeneca, οι δόσεις του εμβολίου στα ομοσπονδιακά κρατίδια θα μπορούσαν να αυξηθούν ξανά μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σχεδόν 1,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου πρόκειται να παραδοθούν έως την Πέμπτη, αυξάνοντας τον συνολικό όγκο παράδοσης σε σχεδόν 3,2 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Μέχρι και την Κυριακή, ωστόσο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, σε περίπου 455.000 ανθρώπους μόνο είχε χορηγηθεί το εμβόλιο αυτό.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο εμβολιάστηκαν σχεδόν 91.000 άνθρωποι στη Γερμανία με το εμβόλιο της Astrazeneca. Εάν παραμείνει η συχνότητα αυτή, σχεδόν δύο εκατομμύρια δόσεις θα μπορούσαν να είναι αχρησιμοποίητες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Μέχρι τη Κυριακή είχαν γίνει συνολικά πάνω από 6,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στην Γερμανία, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία με το εμβόλιο της Biontech / Pfizer. Σημειώνεται ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει επί του παρόντος την γενική χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca σε άτομα εκτός των ομάδων προτεραιότητας.