Έγγραφο-καταπέλτης του ΠΟΥ κατηγορεί την Κίνα για ανεπαρκή διαχείριση της πανδημίας

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει από τις αρχές του 2020 η καθυστερημένη αντίδραση του Πεκίνου σε σχέση με την έγκαιρη αναφορά του κορωνοϊού και την αναχαίτιση διασποράς της νόσου. Ένα χρόνο μετά, οι επικρίσεις για τη συμπεριφορά της χώρας εξακολουθούν να εκφράζονται, με πολλά ερωτήματα να παραμένουν ακόμη αναπάντητα.

Πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα τελικά συμπεράσματα από έρευνα κλιμακίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η μετάδοση του ιού, έγγραφο που διέρρευσε φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες στην Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το έγγραφο-καταπέλτης προέρχεται από τον ΠΟΥ και αναφέρει ότι το Πεκίνο δεν κατέβαλε σημαντική προσπάθεια ώστε να εντοπίσει την αιτία γέννησης της νόσου.

Σε αυτή την έκθεση για την προέλευση του ιού επισημαίνεται ότι δεν διενεργήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες στην Ουχάν.

Παρόλο που ο ΠΟΥ κρατά ακόμη κλειστά τα χαρτιά του, ζητά περισσότερες πληροφορίες από την Κίνα για τον κορωνοϊό, δίνοντας έμφαση στους πρώτους μήνες του 2020. Ανοιχτά έχει αφήσει, ακόμη, ο κορυφαίος οργανισμός υγείας όλα τα σενάρια σε σχέση με τον ιό και την προέλευσή του.

Παράλληλα, έχει διαμηνύσει ότι στην Ουχάν υπήρχαν 13 μεταλλάξεις ως τον Δεκέμβριο του 2019. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, αφήνουν ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η Κίνα δεν δίνει επαρκή στοιχεία στον ΠΟΥ ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.