Η Μέρκελ προς το παρόν «γυρνάει την πλάτη» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δεν εμφανίστηκε θετική απέναντι σε ένα ενδεχόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού, «όσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι τόσο μικρότερος από τον αριθμό εκείνων που περιμένουν να εμβολιαστούν».

Η ίδια εξήγησε ωστόσο ότι το κράτος δεν μπορεί να αναμιχθεί στις ιδιωτικές συναλλαγές που μπορεί να αφορούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τόνισε παράλληλα ότι είναι επιτακτικό να διευκρινιστεί εάν οι εμβολιασμένοι παραμένουν μολυσματικοί.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μάλιστα τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν την Πέμπτη να εργαστούν για ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ, που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Α. Μέρκελ: H διαχείριση του ζητήματος μπορεί να αλλάξει στο μέλλον

Η Άνγκελα Μέρκελ , κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ανέφερε πάντως ότι η διαχείριση του ζητήματος μπορεί να αλλάξει στο μέλλον: «Όταν θα έχουμε προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε αρκετούς και κάποιοι από αυτούς δεν θέλουν καν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να σκεφτούμε να δώσουμε σε εμβολιασμένους πρόσβαση σε κάποιους τομείς. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι η Γερμανία μαζί με την Γαλλία και το Βέλγιο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο σύστασης ενός τέτοιου πιστοποιητικού εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο δηλώνει αντίθετο σε άρση περιορισμών μόνο για άτομα τα οποία έχουν εμβολιαστεί.

Αντίθετη με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό η Άνγκελα Μέρκελ

Παράλληλα, η καγκελάριος εμφανίστηκε πεπεισμένη για την διάθεση των Γερμανών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. «Δεν είναι καθόλου άσχημη – και συνεχώς αυξάνεται. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος απαισιοδοξίας» σημείωσε.

Η ίδια πάντως απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού, εξηγώντας ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί πρόθυμοι να εμβολιαστούν προκειμένου να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό της ίδιας, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα τηρηθεί η προτεραιότητα των ηλικιωμένων και εκείνων οι οποίοι έχουν αναπόφευκτα στενή επαφή με πολλά άτομα.«Όταν θα έχουμε περισσότερα εμβόλια, θα έχουμε και μεγαλύτερη ευελιξία», συμπλήρωσε.