Μεγάλη άσκηση «Γαλάζια πατρίδα» σε Αιγαίο & αν. Μεσόγειο από 25 Φεβρουαρίου έως 7 Μαρτίου (Video)

Αντί απάντησης στις διερευνητικές, νέα πρόκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε η Τουρκία, την ώρα που η Αθήνα αναμένει την επίσημη απάντησή της για τον χρόνο του επόμενου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Η Άγκυρα δυναμιτίζει έτσι περισσότερο το κλίμα των ήδη τεταμένων σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και ναρκοθετεί το πεδίο του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, την επανεκκίνηση των οποίων η ίδια αρχικά ζήτησε.

Με το σκάφος ερευνών του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «CESME» να βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, έχοντας δεσμεύσει για έρευνες την περιοχή με παράνομη Navtex, η Άγκυρα ανακοίνωσε χθες  άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) για την περίοδο ανάμεσα στις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Βγάζει 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα στο Αιγαίο, η Τουρκία

Με μεγάλο αριθμό αεροπορικών και ναυτικών μέσων θα διεξαχθεί η τουρκική άσκηση, όπως προανήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η εν λόγω άσκηση δεν είχε πραγματοποιηθεί το 2020 εξαιτίας της πανδημίας, ενώ το 2019 απέπλευσαν 104 πολεμικά πλοία, σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, με τη «Γαλάζια Πατρίδα» να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε στρατιωτική άσκηση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής, δυνάμεις άκρως προκλητικές δηλαδή, από την πλευρά της Τουρκίας.

Επίθεση Ερντογάν: Ήθελαν να μας υποδουλώσουν με την εισβολή στη Σμύρνη

Την ίδια στιγμή, ο Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε κομματικό συνέδριο, δεν έχασε την ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «εισβολή» της Ελλάδας στα εδάφη της Ανατολίας πριν από έναν αιώνα, με τους Έλληνες να καταλήγουν στον… κόλπο της Σμύρνης.

«Η επίθεση από ορισμένους στρατούς κάποτε, όπως στο πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα, αποτελεί απόπειρα εισβολής απευθείας στα εδάφη μας.

Ο ενθουσιασμός να μας καταστήσουν αιχμαλώτους τους στην Ανατολία, που άρχισε με την εισβολή στη Σμύρνη, και να μας αφανίσουν -αν είναι δυνατόν-, κατέληξε σε απογοήτευση στα νερά του κόλπου της Σμύρνης» είπε σε προκλητικό ύφος και πρόσθεσε:

«Το έθνος μας, το οποίο μετέτρεψε τη συνθήκη των Σεβρών σε κουρελόχαρτο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, ιδρύοντας την Τουρκική Δημοκρατία ενίσχυσε την 1000χρονη παρουσία του στην Ανατολία.

Όσοι συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να εισβάλουν σε αυτήν την ιερή γη με τους στρατούς τους, κατέφυγαν για τον ίδιο σκοπό σε νέες ύπουλες μεθόδους», κατέληξε μάλιστα στο σύνηθες κρεσέντο προκλητικών ομιλιών του, ο Τούρκος πρόεδρος.