Συναγερμός στη Φιλανδία-Εντοπίστηκε μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού

Από ερευνητές στη νότια Φιλανδία ανακαλύφθηκε ακόμη μία νέα μεταλλαγμένη παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία φέρεται να έχει ομοιότητες με τη βρετανική και την νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού.

Εργαστήριο που εδρεύει στο Ελσίνκι επεσήμανε ότι η παραλλαγή που ονομάστηκε Fin-796H «εντοπίστηκε σε ασθενή την προηγούμενη εβδομάδα και, κατά συνέπεια, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταδοτικότητα και την αντίστασή της στα υπάρχοντα εμβόλια».

Σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK, την προηγούμενη μέρα καταγράφηκαν 12 κρούσματα της νέας μετάλλαξης, θεωρείται όμως απίθανο να «γεννήθηκε» στη Φινλανδία, καθώς τα ποσοστά μεταδοτικότητας του ιού στη χώρα είναι πολύ χαμηλά.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν είναι πιο μεταδοτική, αλλά μπορεί να είναι. Υπάρχουν αλλαγές στον ιό που μπορεί να επηρεάζουν τη μολυσματικότητα», ανέφερε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Λάιν Βολντ μιλώντας στο NRK.

Το εργαστήριο που «ανακάλυψε» τη νέα μετάλλαξη, τη θεωρεί «σημαντική και μοναδική», καθώς ενδέχεται να μην είναι ανιχνεύσιμη από τα τεστ PCR, που αναζητούν συγκεκριμένες γενετικές αλληλουχίες στο RNA του ιού.