Χωρίς στίγμα κινείται το «Τσεσμέ» - Ψύχραιμα, αλλά με προσοχή παρακολουθεί η Αθήνα

Χωρίς να μεταδίδει στίγμα κινείται από την Πέμπτη το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ» για το οποίο έχει εκδοθεί παράνομη Navtex από την Τουρκία με ισχύ μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

Η πορεία του «Τσεσμέ» παραμένει αδιευκρίνιστη από το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν και απέπλευσε από τη Κωνσταντινούπολη με κατεύθυνση προς το Αιγαίο και συγκεκριμένα ανοιχτά της Ίμβρου.

Με δεδομένο ότι ούτε από το υπουργείο της Τουρκίας ούτε από τα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδεται κάτι σχετικό με το «Τσεσμέ», δεν είναι ακόμα γνωστό εάν το ωκεανογραφικό σκάφος συνοδεύεται από κάποιο πολεμικό πλοίο.

Παράτυπη η Navtex

Η Αθήνα τονίζει επίσης ότι η Navtex «αυτή καθαυτή είναι παράτυπη», καθώς ο σταθμός της Σμύρνης που την εξέδωσε «δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι αυτή την περιοχή».

Στο θέμα αναφέρθηκαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο οποίος έκανε λόγο για «αχρείαστη» ενέργεια που «δεν βοηθάει το θετικό κλίμα» και επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες.

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις των Τούρκων χωρίς ακόμα να είναι βέβαιο ότι το «Τσεσμέ» θα κατευθυνθεί τελικά προς την περιοχή της νέας Navtex στο κεντρικό Αιγαίο.

Παρά την εν λόγω εξέλιξη το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει την απάντηση της Άγκυρας στην πρόσκληση για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών. Όπως δήλωσε, χθες, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών η πρόσκληση αφορά την πρώτη εβδομάδα Μαρτίου, με την Αθήνα να βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης.

Η αλλοπρόσαλλη τακτική της Τουρκίας 

Ενδεικτικό της τακτικής της είναι ότι την ώρα που το CNN Turk μεταδίδει πληροφορίες που φέρουν την Άγκυρα να αποδέχεται την πρόσκληση της Αθήνας, ο Ερντογάν βγάζει στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό πλοίο “Τσεσμέ”, με παράνομη Navtex. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο πλοίο, το οποίο δεν κάνει έρευνες, οπότε δεν τραβάει το σκοινί μέχρι εκεί που το τράβηξε με το Oruc Reis προ καιρού, αλλά ταυτοχρόνως το βγάζει σε περιοχές που δεν έχει αρμοδιότητα.

Γι αυτό και υπήρξε άμεση αντίδραση από την Αθήνα, η οποία έδωσε εντολή στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να  προχωρήσει σε προφορικό διάβημα ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, αναμένεται και γραπτή ρηματική διακοίνωση, για την τουρκική απόφαση να αποσταλεί το “Τσεσμέ” για έρευνες σε περιοχές μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου.

Στάση αναμονής από το Πεντάγωνο

Στάση αναμονής τηρούν όμως και οι στρατιωτικοί επιτελείς, οι οποίοι περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα πράξει η Άγκυρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το “Τσεσμέ” πραγματοποιεί υδρογραφικές-περιβαλλοντικές έρευνες και είχε βγει στην ίδια περιοχή και το 2017, χωρίς τη συνοδεία άλλων σκαφών ή τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Αν όμως τώρα, η Τουρκία επιλέξει να το αποστείλει με τη συνοδεία πολεμικών, τότε θα πρόκειται για μια αναβαθμισμένη πρόκληση. Υπάρχει βέβαια πάντα το ενδεχόμενο για μια συμβολικού χαρακτήρα πρόκληση από την πλευρά της Άγκυρας, ειδικά ενόψει των διερευνητικών και της επικείμενης Πενταμερούς για το Κυπριακό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η τουρκική Navtex εκδίδεται τώρα, ούτε το ότι έχει “ισχύ” ως τις 2 Μαρτίου. Η Τουρκία προφανώς και επιδιώκει μέσα από αυτήν την ενέργεια να δείξει, με πιο ασφαλή τρόπο για την ίδια απ’ ότι με το Oruc Reis, ότι επιμένει στις θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στόχος της Άγκυρας είναι επίσης να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αθήνα πηγαίνει στις άτυπες διερευνητικές την ώρα που η ίδια δεν υπαναχωρεί από τις προκλητικές και κυρίως παράνομες διεκδικήσεις της. Επιχειρεί έτσι να ωθήσει την Αθήνα σε μια δυναμική αντίδραση προκειμένου να της χρεώσει το όποιο ναυάγιο του διαλόγου, τον οποίο η ίδια τορπιλίζει.