Η τσουχτερή τιμή που ζητούσε η Pfizer από την ΕΕ για κάθε δόση εμβολίου

Την τιμή των 54,08 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου ζήτησαν οι BioNTech/Pfizer από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια αρχική πρόταση τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλούνται τόσο η Sueddeutsche Zeitung όσο και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί NDR και WDR.

Στο πλαίσιο αυτό, η συνολική τιμή που θα καλείτο να πληρώσει η ΕΕ για 500 εκατομμύρια εμβόλια θα ήταν περίπου 27 δισεκατομμύρια ευρώ. Το εν λόγω εμβόλιο θα ήταν συνεπώς κατά 20 φορές ακριβότερο από αυτό της AstraZeneca.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δύο εταιρείες κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία μόνο τον Νοέμβριο, στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο, τιμή περίπου ίδια με αυτήν που καταβάλλουν οι ΗΠΑ.

«Θεωρώ την τιμή μη-σοβαρή. Βλέπω σε αυτή μια προσπάθεια για κέρδος, η οποία στην τωρινή κατάσταση της πανδημίας δεν δικαιολογείται με κανέναν τρόπο. Πιστεύω ότι δικαίως δίστασε η ΕΕ με μια τόσο υψηλή τιμή», επισημαίνει ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Φάρμακα του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου Βολφ Ντίτερ Λούντβιχ στην γερμανική εφημερίδα.

200.000.000 ακόμη εμβόλια θα λάβει η ΕΕ

Στο μεταξύ, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με τη γερμανική BioNTech και την αμερικανική Pfizer κατέληξε, προκειμένου να παραλάβει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, αυξάνοντας τον συνολικό εφοδιασμό της ΕΕ σε 500 εκατομμύρια δόσεις.

Οι επιπλέον 200 εκατ. δόσεις αναμένεται να παραδοθούν το 2021, με περίπου 75 εκατ. εξ αυτών να παραδίδονται το δεύτερο τρίμηνο.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα αποσταλούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ έως το τέλος του 2021 θα φτάσει τις 500 εκατ., με την προοπτική για ακόμα 100 εκατ. δόσεις, εφόσον τις ζητήσει η ΕΕ.