Ξεκινάει η δίκη Τραμπ στη Γερουσία: Κατηγορείται για «υποκίνηση σε ανταρσία»

Ξεκινάει η  πολύκροτη δίκη του πρώην Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με κατήγορους και συνηγόρους υπεράσπισης, να ακονίζουν τα ξίφη τους και την συζήτηση να ξεκινά.

Τα ζητήματα στα οποία θα κληθούν να αντιπαρατεθούν είναι δύο: Αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε τα πρωτόγνωρα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου, με την εισβολή και κατάληψη του Καπιτωλίου από οπαδούς του και εάν η Γερουσία είναι αρμόδια να δικάσει έναν τέως και όχι εν ενεργεία πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα

Παρόλο που αυτή τη στιγμή το αποτέλεσμα της δίκης φαντάζει δεδομένο, οι ηγέτες των Δημοκρατικών επιμένουν ότι πρέπει να προχωρήσει με τις προφορικές αγορεύσεις στις 9 Φεβρουαρίου, όπως έχει καθοριστεί.

Δεν λείπουν ωστόσο οι φωνές εκείνων που κάνουν λόγο για σπατάλη χρόνου, πόρων και νομοθετικής ενέργειας σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία απαιτείται ταχεία κυβερνητική δράση για τον εμβολιασμό και την αντιμετώπιση του κόστους της πανδημίας, σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο.

Τέλος, όσοι ήλπιζαν ότι ο Τραμπ, σε περίπτωση καταδίκης, θα έχανε τα προνόμιά του, διαψεύδονται από νομικούς κύκλους.

Εκτός από έναν χώρο γραφείου «που αρμόζει στο αξίωμα», προσωπική ασφάλεια και 100.000 δολάρια ετησίως για την κάλυψη του κόστους του προσωπικού του, η σύνταξή του αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 220.000 δολάρια ανά έτος.

Συνολικά, η ετήσια αξία αυτών των προνομίων που εκχωρούνται ισοβίως αναμένεται να υπερβεί το ένα εκατ. δολάρια, χάρη στη θεσμοθέτηση ενός νομοσχεδίου του 1958 που είχε στόχο να ξελασπώσει τον Χάρι Τρούμαν από παλαιότερα χρέη του, όταν ολοκλήρωσε τη θητεία του το 1953.

Το ενδιαφέρον στις πιθανές αποκαλύψεις

Όπως είναι φυσικό, το ενδιαφέρον όλων εστιάζεται στις αποκαλύψεις που αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μιας και μοιάζει σχεδόν προδιαγεγραμμένο ότι δύσκολα θα υιοθετηθούν οι κατηγορίας.

Άλλωστε, με το «καλημέρα» φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 50 ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών (οι 45) ψήφισαν υπέρ της μη διεξαγωγής της δίκης, μπαίνοντας «ασπίδα» μπροστά στον Τραμπ.

Βεβαίως, τίποτα δεν αποκλείει μια ανατροπή στην πορεία, καθώς στην πολιτική όλα είναι δυνατά. Κάτι τέτοιο, όμως, θα σήμαινε πως το κόμμα θα οδηγηθεί ολοταχώς προς τη διάσπασή του και το πολιτικό σύστημα, με τη σειρά του, προς μια ριζική αναμόρφωση.

Γιατί δεν θα τραβήξουν το σχοινί 

Ούτως ή άλλως, η «αποστασία» 17 τουλάχιστον γερουσιαστών (τόσοι απαιτούνται για να σχηματιστεί, μαζί με τους 50 Δημοκρατικούς, η πλειοψηφία των δύο τρίτων που συνταγματικά μπορεί να καταδικάσει τον Τραμπ)  θα προκαλούσε τέτοιες αναταράξεις που θα συντάρασσαν το κόμμα του κ. Τραμπ.

Πολύ περισσότερο καθώς οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών έδειξαν ότι η ενότητα των Ρεπουμπλικάνων κρέμεται κυριολεκτικά από μία κλωστή. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που ανάγκασε τις αντιμαχόμενες πτέρυγες να μην τραβήξουν το σκοινί στη διπλή αναμέτρηση της προηγούμενης Πέμπτης.

Προσωρινή εκεχειρία σε μία σκληρή προσωπική μάχη

Ουσιαστικά, αυτό που συνέβη προ ημερών ήταν η άτυπη κήρυξη μιας προσωρινής εκεχειρίας, στη μάχη που αφορούσε δύο στελέχη του κόμματος: Από τη μία την ακροδεξιά και ιδιαιτέρως προκλητική βουλευτή και οπαδό του Τραμπ, Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν και, από την άλλη, την κόρη του πρώην αντιπροέδρου και νούμερο τρία στην κοινοβουλευτική ιεραρχία του κόμματος, Λιζ Τσέινι.

Ωστόσο, η ένταση η οποία υπάρχει και η αντιπάθεια που τρέφουν η μία απέναντι στην άλλη οι διάφορες πτέρυγες των Ρεπουμπλικάνων δεν μπορεί να κρυφτεί.

Κι αυτό φάνηκε και κατά τη συζήτηση που έγινε στη Γερουσία για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και κοινωνίας που πρότεινε ο Τζο Μπάιντεν, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έστω κι αν σχεδόν το σύνολο των Ρεπουμπλικάνων τάχθηκε κατά.

Πέντε συνήγοροι του Τραμπ τον εγκατέλειψαν 

Εν τω μεταξύ, πέντε δικηγόροι που εργάζονταν για την υπεράσπιση του Ντόναλντ Τραμπ στην δίκη του στη Γερουσία, αποχώρησαν από την νομική ομάδα του τέως προέδρου των ΗΠΑ, αφήνοντας μετέωρη την υπεράσπισή του λίγο πριν την εκκίνηση της διαδικασίας.

Ο Μπατς Μπόουερς και η Ντέμπορα Μπάρμπερι, δύο δικηγόροι από την Νότια Καρολίνα, δεν ανήκουν πλέον στην ομάδα του Τραμπ, λέγοντας πως η απόφαση πάρθηκε «κοινή συναινέσει».

Σύμφωνα με το CNΝ, τρεις ακόμη δικηγόροι αποχώρησαν από την νομική ομάδα: Οι Τζος Χάουαρντ, Τζόνι Γκράσερ και Γκρεγκ Χάρις.

Το αμερικανικό δίκτυο, αναφερόμενο στις αποχωρήσεις, κάνει λόγο για διαφωνίες ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθούνταν ενόψει της δίκης, ενώ σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κανένα όνομα δικηγόρου που θα αναλάβει την υπεράσπιση του τέως προέδρου.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι νομικοί του εκπρόσωποι κατά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, Πατ Τσιπολόνε και Πάτρικ Φίλμπιν δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Αυτή η εξέλιξη αφήνει μετέωρη την νομική ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ, καθώς ετοιμάζεται για τη δίκη που ξεκινά στις 8 Φεβρουαρίου στην Γερουσία για να εξετάσει ένα άρθρο κατηγορίας που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγορώντας τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ για «υποκίνηση εξέγερσης», μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.