Αγώνας δρόμου στη Βρετανία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Συνεχίζονται οι έλεγχοι από σπίτι σε σπίτι

Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται οι βρετανικές αρχές προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής έχει θέσει σε επαγρύπνηση τις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς το σχέδιο του ελέγχου από σπίτι σε σπίτι για να διαπιστωθεί τυχόν μόλυνση προχωρά με γοργό ρυθμό.

Στην κομητεία του Ηνωμένου Βασιλείου Γουορστερσάιρ, με πληθυσμό 20.937 κατοίκους, αρχίζει η διενέργεια rapid test ύστερα από τον εντοπισμό θετικών φορέων στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού.

Την ίδια στιγμή, περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες στη βορειοδυτική Αγγλία έχουν λάβει τη σύσταση για διεξαγωγή τεστ σε περίπτωση που είναι συναχωμένοι.

Στη συγκεκριμένη περιφέρεια της Βρετανίας έχουν εντοπίστεί και τα περισσότερα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στην επιστημονική κοινότητα καθώς καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια κορωνοϊού.

Το σχέδιο αντιμετώπισης της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης αφορά σε πάνω από 80.000 ανθρώπους ανεξάρτητα από το εάν παρουσιάζουν συμπτώματα ή όχι και που πιστεύεται ότι ζουν σε περιοχές όπου έχει εμφανιστεί η παραλλαγή.

Την παρασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, μίλησε για την ενίσχυση των αντανακλαστικών της Ντάουνινγκ Στριτ με αφορμή την καταγραφή εκατοντάδων κρουσμάτων νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Η προσπάθεια της Βρετανίας να μην πέσει στην ομηρία των μεταλλάξεων είναι εμφανής κατά το τρίτο lockdown.

Οι πρωτόγωρες εικόνες Δεκεμβρίου έδωσαν ένα «μάθημα» στο επιτελείο Τζόνσον για την αποφυγή της επιπόλαιης χαλάρωσης των περιορισμών.

Ύστερα από την επικίνδυνη επιβάρυνση που γνώρισε το βρετανικό σύστημα υγείας, ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν παραδίδεται στις αντιρρήσεις των λεγόμενων σκεπτικιστών του κόμματός του, που σημειωτέον είναι δεκάδες, αλλά πλέον προσκολλάται στις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων.

Στόχος παραμένει η χαλάρωση των μέτρων μετά τον Απρίλιο οπότε και θα έχει εμβολιαστεί η μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού.