Κορωνοϊός: «Όχι» στο εμβόλιο της AstraZeneca άνω των 65 είπαν και οι Νορβηγία - Δανία

Η Νορβηγία και η Δανία έγιναν οι τελευταίες χώρες που δεν θα χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 σε πολίτες άνω των 65 ετών.

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις την Πέμπτη. Μέχρι στιγμής, 135.000 πολίτες στη Νορβηγία έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση και περίπου 35.000 και με την δεύτερη με εμβόλια της Moderna και της Pfizer-BioNTech, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Το FHI ανακοίνωσε ότι λίγοι εθελοντές άνω των 65 ετών συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

Έλλειψη στοιχείων που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για την ηλικιακή ομάδα άνω των 65 επικαλέστηκε και το υπουργείο Υγείας της Δανίας, ωστόσο «θα το συστήσουμε σε άτομα κάτω των 65 ετών που δεν διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον ιό».

Υπενθυμίζεται πως την ίδια απόφαση έχουν λάβει, επίσης, σε Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Σουηδία, Πολωνία, Ιταλία και Βέλγιο.