Τον ήρωα του lockdown κάπτεν Τομ Μουρ πενθεί η Βρετανία (Εικόνες & Video)

Ο εκατοντάχρονος που έκανε 100 βήματα στον κήπο του... Συγκέντρωσε εκατομμύρια για το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, εμψύχωσε τους πάντες και πραγματικά έγραψε ιστορία ως ο ήρωας του lockdown.

Με λουλούδια, βαθιά συγκίνηση και φωταγώγηση κτιρίων στη μνήμη του, η Βρετανία απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον κάπτεν Τομ Μουρ. Ο εκατοντάχρονος που έκανε 100 βήματα στον κήπο του, συγκέντρωσε εκατομμύρια για το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, εμψύχωσε τους πάντες και πραγματικά έγραψε ιστορία ως ο ήρωας του lockdown, πέθανε ακριβώς στον έναν αιώνα ζωής, έχοντας κατακτήσει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων, με ένα απλό μήνυμα ελπίδας και αυτοθυσίας, που πρόσφερε στη διάρκεια του σκληρού και πολύμηνου lockdown, που ζει το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας του κορωνοϊού, από τον οποίο τελικά και νικήθηκε, έχοντας όμως προλάβει να εμπνεύσει και να μοιράσει δύναμη, κουράγιο, έμπρακτη αλληλεγγύη παντού.

Ο Κάπτεν Τομ Μουρ, βετεράνος πολέμου, έγινε ο εκατοντάχρονος, που έκανε 100 βήματα στον κήπο του, και έγραψε ιστορία, ως ο Κάπτεν στην μάχη με την πανδημία, καθώς με την ευρηματικότητα και τη θετική του δραστήρια ματιά προς τη ζωή, ενέπνευσε και εμψύχωσε πολλούς, ενώ συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια στερλίνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, περπατώντας στον κήπο του, πέθανε χθες Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στο νοσοκομείο Bedford έχοντας νοσήσει από COVID-19 και πνευμονία, ενώ έδινε επίσης μάχη με τον καρκίνο επί πέντε χρόνια.

Τομ Μουρ: Πέθανε από κορονοϊό ο βετεράνος Πολέμου που συγκέντρωσε 32 εκατ. λίρες για το NHS | Pentapostagma

Ο κάπτεν Τομ είχε ξεκινήσει έρανο για να συγκεντρώσει αρχικά 1.000 λίρες και να τις προσφέρει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Σύντομα η προσπάθειά του έγινε viral και το ποσό που συγκεντρώθηκε τελικά ανήλθε σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες.

Έξω από το σπίτι του στο Μάρστον Μορτέιν, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 80 χλμ από το Λονδίνο, παιδιά άφηναν σήμερα λουλούδια.

Ένα μήνυμα έγραφε: “Αναπαύσου εν ειρήνη κάπταιν Τομ. Σε αγαπάμε”.

“Θα είσαι πάντα ο ήρωάς μας. Σε ευχαριστούμε για τη ζεστή καρδιά σου και το υπέροχο χαμόλεγό σου. Αναπαύσου εν ειρήνη”.

Η φωτογραφία του γλυκύτατου, καλόκαρδου και δυναμικού ηλικιωμένου ήρωα  προβαλλόταν στην πλατεία Πικαντίλι του κεντρικού Λονδίνου, ενώ το Μάτι του Λονδίνου, το στάδιο του Γουέμπλεϊ και ο Πύργος του Μπλάκπουλ φωταγωγήθηκαν προς τιμή του.

Συλλυπητήρια απέστειλαν η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία τον είχε χρίσει και ιππότη, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ακόμη και ο Λευκός Οίκος, ενώ ποδοσφαιριστές, μαθητές και η οικογένειά του έκλαψαν για έναν ευγενή και εμπνευσμένο άνθρωπο, τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, αναγνώρισαν ως τον ήρωα του lockdown.

Βρετανία: Στο νοσοκομείο με Covid-19 ο «Κάπτεν Τομ» -Ο βετεράνος που κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια λίρες για το NHS | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μέσα στην πανδημία των αυξανόμενων θανάτων και κρουσμάτων, το παράδειγμα του βετεράνου του πολέμου κάπτεν Μουρ βρήκε απήχηση σε εκατομμύρια πολίτες: το μήνυμά του προς τον κόσμο ήταν ότι ο ήλιος θα λάμψει ξανά.

“Για όλους εκείνους τους ανθρώπους που δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή: ο ήλιος θα σας φωτίσει και πάλι και τα σύννεφα θα εξαφανιστούν”, είχε πει ο Μουρ ντυμένος με το μπλέιζερ του, γραβάτα και τα μετάλλιά του από τον πόλεμο, όταν ολοκλήρωσε τον περίπατό του στον κήπο του τον Απρίλιο.

Σερ Τομ Μουρ: Νικήθηκε στα 100 του χρόνια απ' τον κορωναϊό ο Βρετανός ήρωας της πανδημίας | Hellasjournal.com

“Πρέπει όλοι να θυμάστε ότι στο τέλος θα το ξεπεράσουμε, όλα θα πάνε καλά, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος. Στο τέλος όμως όλοι θα είμαστε καλά ξανά”, είχε πει ο Μουρ.

Γεννημένος στο Γιόρκσιρ της βόρειας Αγγλίας, όπου και μεγάλωσε, ο Μουρ είχε υπηρετήσει στην Ινδία, την Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία) και στη Σουμάτρα στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Πάντα ευγενικός και κομψός στις δημόσιες εμφανίσεις του ο Μουρ διέθετε εξαιρετικό, ευφυές, παροιμιώδες βρετανικό χιούμορ.

Βρετανία: Στο νοσοκομείο με Covid-19 ο «Κάπτεν Τομ» -Ο βετεράνος που κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια λίρες για το NHS | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ερωτηθείς για τις εικασίες ότι θα στεφόταν ιππότης από την βασίλισσα, είχε απαντήσει πως θα του φαινόταν αστείο να έμενε γνωστός ως “Σερ Τόμας Μουρ”, μια φλεγματική αναφορά “μαύρου” χιούμορ στον Τόμας Μουρ της δυναστείας των Τυδώρ, ο οποίος δεν είχε καλό τέλος.

Φυσικά η τιμή του άξιζε και με το παραπάνω και ο ευγενής γέροντας, στέφθηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ σε μια όμορφη και συγκινητική τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ «υποκλίνεται» στον υπεραιωνόβιο «Κάπτεν Τομ» που νικήθηκε από τον κορονοϊό (video)

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα τιμήσει την μνήμη του κάπτεν Τομ Μουρ, που δεν πρόκειται βέβαια να ξεχαστεί. “Θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι θα τιμάμε την μνήμη του κάπτεν Τομ και θα τον ευχαριστούμε για την συνεισφορά του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τομ Μουρ - Newsbeast

Άγγιξε την καρδιά του έθνους και θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό”, τόνισε ο Χάνκοκ, μιλώντας για τον κοσμαγάπητο  Ήρωα του Lockdown, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.