Ένοπλοι απήγαγαν ανήλικα αγόρια στο Νότιο Σουδάν

Ένοπλοι απήγαγαν τουλάχιστον 89 αγόρια, ορισμένα εκ των οποίων δεν είναι μεγαλύτερα από 13 ετών, από το σχολείο τους στην επαρχία του Άνω Νείλου, στο Νότιο Σουδάν, όπως έγινε γνωστό χθες Σάββατο (21/02) από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα αγόρια απήχθησαν από ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη Μαλακάλ και ο συνολικός αριθμός των ομήρων μπορεί να είναι “κατά πολύ μεγαλύτερος”, σύμφωνα με τη UNICEF. Στο χωριό αυτό το τελευταίο διάστημα έχουν συρρεύσει έως και 90.000 πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή και οι προθέσεις των ενόπλων παραμένουν ασαφείς. Στο παρελθόν πάντως, ένοπλες ομάδες είχαν στρατολογήσει δια της βίας μικρά παιδιά πριν επιχειρήσουν μεγάλες επιθέσεις στο σπαρασσόμενο από τον πόλεμο Νότιο Σουδάν.

Οι συγκρούσεις μαίνονται στη χώρα από τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ξέσπασαν μάχες στην πρωτεύουσα Τζούμπα μεταξύ στρατιωτών πιστών στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και δυνάμεων που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1,5 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί. Η UNICEF υπολογίζει ότι 12.000 παιδιά έχουν στρατολογηθεί σε ένοπλες οργανώσεις από την έναρξη του πολέμου.

“Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι περικύκλωσαν την κοινότητα και έκαναν έρευνα από σπίτι σε σπίτι. Τα αγόρια άνω των 12 ετών τα έπαιρναν μαζί τους δια της βίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Το χωριό αυτό κατοικείται κυρίως από μέλη της φυλής Σιλούκ. Οι Σιλούκ είναι η τρίτη σε μέγεθος εθνοτική ομάδα του Νοτίου Σουδάν, μετά τους Ντίνκα (στους οποίους ανήκει ο πρόεδρος Κιρ) και του Νούερ (του πρώην αντιπροέδρου Μάκαρ) και έχουν παραμείνει ουδέτεροι στη σύρραξη.