Αναθερμαίνουν τις σχέσεις τους ΗΠΑ & Ε.Ε. - Τι συμφώνησαν Μπλίνκεν & Μπορέλ

Τρόπους για να «αποκατασταθεί» η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέτασαν από κοινού και συμφώνησαν προς αυτήν την κατεύθυνση την Πέμπτη, οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής διπλωματίας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ και ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισαν πως ανοίγει νέο κεφάλαιο για την αναθέρμανση στη διμερή σχέση, με την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, εξηγείται σε λακωνική ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία δεν αναφέρεται το όνομα του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου.

Συζητήθηκαν «τρόποι να αποκατασταθεί, να αναζωογονηθεί η σχέση ΗΠΑ – Ε.Ε. και να ανέβει ο πήχης των φιλοδοξιών» γι’ αυτές, με τον κ. Μπλίνκεν να ευχαριστεί τον Ευρωπαίο ομόλογό του για «τον ηγετικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Η ανανέωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ε.Ε.- ΗΠΑ» ήταν το βασικό μήνυμα που επιδόθηκε στην αμερικανική πλευρά, ανέφερε από τη δική της πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ακόμη, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο κ. Μπορέλ προσκάλεσε τον κ. Μπλίνκεν να πάρει μέρος σε συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «με την πρώτη ευκαιρία» που θα παρουσιαστεί.