«Σκωτσέζικο ντους» για το εμβόλιο: Θα γίνει τελικά η συνάντηση AstraZeneca - Ε.Ε.

Μεταστροφή από την AstraZeneca, που τα γυρίζει και αναφέρει πως δεν έχει  τελικά αποσυρθεί από τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Τα σχόλια προέκυψαν όταν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν ότι η εταιρεία αποχώρησε από τη συνάντηση για να συζητήσει τις καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις της για εμβόλια στο μπλοκ.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο νωρίτερα, αξιωματούχος της Κομισιόν είχε δηλώσει πως οι προγραμματισμένες για το απόγευμα επαφές της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακυρώθηκαν.

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Ρούντολφ Άνσομπερ, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η AstraZeneca ανέβαλε κατά μία ημέρα το ραντεβού με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η AstraZeneca ανέβαλε μέχρι αύριο τον αποψινό γύρο των διαπραγματεύσεων. Κατά την άποψή μου αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας ότι η φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να παραδώσει τον αριθμό των δόσεων που είχε συμφωνήσει αρχικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της AstrqaZeneca, Πασκάλ Σοριό, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, όπου πέρασε στην αντεπίθεση αναφορικά με τις κατηγορίες ότι η εταιρεία δεν τήρησε τα υπεσχημένα αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Πασκάλ Σοριό δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούσε -παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων- να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.