Ακύρωσε το κρίσιμο ραντεβού με την Ε.Ε. για τα εμβόλια, η AstraZeneca - Αγριεύει η κόντρα

Θα δώσει γραπτώς τις εξηγήσεις της. Στην Επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου.

Τις προγραμματισμένες για το απόγευμα επαφές με την Ευρωπαϊκή Ένωση ακύρωσε η AstraZeneca το μεσημέρι της Τετάρτη, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για την προμήθεια των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Της ακύρωσης της αποψινής συνάντησης είχε προηγηθεί η αντεπίθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Astra Zeneca σε σχέση τις κατηγορίες πως η εταιρεία δεν τήρησε τις υποσχέσεις αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρα βέλτιστης προσπάθειας, χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις, ενώ ανέφερε επίσης πως η καθυστερημένη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή.

Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα.

Ο Πασκάλ Σοριό υποστήριξε παράλληλα σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ότι η AstraZeneca δεν έχει κάποια συμβατική δέσμευση για την παράδοση των δόσεων, που είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα παραδώσει, αφού εκείνο που συμφώνησε ήταν να κάνει το καλύτερο δυνατό για να καλύψει τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούσε – παρά τη διαφορά του τριμήνου στην υπογραφή των συμβάσεων – να προμηθευτεί τα εμβόλια ταυτόχρονα με τη Βρετανία.

Σύμφωνα με πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση αξιωματούχοι της Κομισιόν εξακολουθούν να απαιτούν από τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό να εξηγήσει σαφώς γιατί μείωσε τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου που επρόκειτο να στείλει σε κράτη μέλη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι Βρυξέλλες επιμένουν να επιστρέψει η AstraZeneca στις συνομιλίες, ώστε να δώσει τις εξηγήσεις της, για τις καθυστερήσεις. Η εταιρεία αναμένεται τώρα να απαντήσει γραπτώς στις ανησυχίες τις οποίες διατύπωσε η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου.

Απειλή για απαγόρευση εξαγωγών

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών, στην προσπάθειά της να πιέσει την AstraZeneca.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε την Τρίτη υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.