Υποχρεωτικές οι FFP2 μάσκες στην Αυστρία: Πρόστιμο για χειρουργικές & υφασμάτινες

Στην Ελλάδα η τιμή τέτοιων μασκών στα φαρμακεία, κυμαίνεται πάντως, στα 7 ευρώ.

Από σήμερα στην Αυστρία υποχρεωτικές καθίστανται για τους πολίτες άνω των 14 ετών,  οι μάσκες προστασίας προσώπου FFP2  στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία, ενώ το πρόστιμο για όσους επιμείνουν στην χρήση χειρουργικών ή πάνινων μασκών, έχει οριστεί στα 25 ευρώ.

«Είναι απαραίτητο εξαιτίας των (πιο μεταδοτικών) μεταλλάξεων του κορωνοϊού, είναι καλύτερο να προστατευόμαστε», δήλωσε η Χάνα Τσίγκνερ, 24χρονη γραφίστρια, την οποία συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο κοντά στη διάσημη κεντρική αγορά της Βιέννης, τη Νάσμαρκτ.

Η υιοθέτηση αυτού του νέου μέτρου, το οποίο δεν είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη, δεν προκαλεί πραγματική συζήτηση στη χώρα, καθώς «ο κανονισμός προβλέπει οι μάσκες να πωλούνται σε τιμή κόστους», (δηλαδή 59 λεπτά του ευρώ), σχολιάζει μια άλλη περαστική, η Ντοροτέα, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της.

FFP2: Αυτή η μάσκα επιτρέπεται μόνο στην Αυστρία

Στην Ελλάδα η τιμή τέτοιων μασκών κυμαίνεται πάντως, στα 7 ευρώ.

Οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι σε αποθήκες, καθώς και τα στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών, που έρχονται σε επαφή με τον πληθυσμό, πρέπει επίσης συμμορφωθούν με το νέο μέτρο στους χώρους εργασίας τους, εφόσον δεν μπορούν να τηρήσουν απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.
Αυστρία Covid-19: Υποχρεωτικές οι μάσκες FFP2 - CircoGreco

Ποιοι εξαιρούνται του μέτρου

Της τήρησης του εν λόγω μέτρου, εξαιρούνται οι έγκυες και τα πρόσωπα που έχουν ιατρικούς λόγους, (με αποδεικτικά έγγραφα σε περίπτωση ελέγχου), καθώς και όσοι δέχονται και υποβάλλονται σε τακτικά τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Παρά το τρίτο lockdown, που τέθηκε σε ισχύ στην Αυστρία, μετά τα Χριστούγεννα και έχει παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των μολύνσεων δεν μειώνεται σ’ αυτή τη χώρα των 8,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νέα κρούσματα σ’ ένα 24ωρο βρίσκονται γύρω στα 130 ανά 100.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να μην υπερβαίνουν τα 50.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα σχολεία, τα μουσεία, οι αίθουσες αθλητισμού, οι κινηματογράφοι και τα καταστήματα που δεν πωλούν ήδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι καλούνται να περιορίσουν στο μέγιστο τις επαφές.