Τα «γυρίζει» η AstraZeneca-Λιγότερα εμβόλια στην ΕΕ μέχρι τον Μάρτιο

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, τους  οποίους επικαλούνται οι Financial Times, επεσήμαναν ότι η εταιρεία AstraZeneca προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμένει σημαντικές ελλείψεις στις παραδόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η ΕΕ ανάμενε 100 εκατ. δόσεις από τη γραμμή παραγωγής το πρώτο τρίμηνο του έτους. Άνθρωποι, ωστόσο, με γνώση επί των σχετικών συζητήσεων είπαν πως η εταιρεία ενδεχομένως να παραδώσει τις μισές εξ αυτών, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα ακριβή νούμερα δεν έχουν καθοριστεί ακόμη.

Λιγότερες παραδόσεις λόγω μειωμένων εργοστασιακών αποδόσεων

Από την πλευρά της η εταιρεία γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη καθυστέρηση στην έναρξη αποστολής των δόσεων, συμπλήρωσε όμως πως οι αρχικοί όγκοι παραδόσεων θα είναι «μικρότεροι από αυτούς που αναμενόταν, λόγω μειωμένων αποδόσεων σε εργοστάσιο εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας για την ΕΕ».

Σε σχετική δήλωσή της, η εταιρεία ανέφερε και τα εξής: «Θα δώσουμε δεκάδες εκατομμύρια δόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στην ΕΕ, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε την παραγωγή».

Σημειώνεται ότι αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως θα μπορούσαν να παραδοθούν λιγότερες από 40 εκατ. δόσεις στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους.