Δήλωση-βόμβα Τζόνσον: Ίσως πιο θανατηφόρα η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Σε μια ανησυχητική δήλωση προέβη απόψε ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη χώρα ενδέχεται να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για τους ασθενείς.

«Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι, πέραν του ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα, φαίνεται τώρα ότι υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή, η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία,  ενδέχεται να συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι με βάση όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις και τα δύο εμβόλια που χρησιμοποιούνται στη χώρα παραμένουν αποτελεσματικά τόσο για την παλιά όσο και για τη νέα παραλλαγή.

Επικεφαλής υπηρεσιών υγείας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η νέα μετάλλαξη είναι πιο φονική

Μολονότι η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και άλλοι επιστημονικοί σύμβουλοι δηλώνουν ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι και πιο φονική ή ότι προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον Πέστον, η συμβουλευτική ομάδα Nervtag έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι «μπορεί να είναι ελαφρώς πιο φονική από το προϋπάρχον στέλεχος».

Ο δημοσιογράφος επικαλείται μια δήλωση του Νιλ Φέργκιουσον, ο οποίος είναι καθηγητής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ και μέλος της Nervtag. «Είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα η νέα βρετανική παραλλαγή να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου, όμως υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα», φέρεται να είπε ο καθηγητής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί η Nervtag, δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο ακόμη.