Ελληνοτουρκικά, προσφυγικό-μεταναστευτικό & τρομοκρατία, στην ατζέντα Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες

Άκρως ενδιαφέρουσα, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, τέσσερα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις διερευνητικές, ενώ οι συναντήσεις για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που θα έχει εκεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Η ατζέντα της συγκεκριμένης επίσκεψης περιλαμβάνει το προσφυγικό – μεταναστευτικό και την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά και θέματα εσωτερικής ασφάλειας και συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί  με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, τον επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Αύριο  θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες και με τον Νίκο Δένδια.

Τέλος οι κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία

Μία θετική ατζέντα είναι η επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μεταφέρουν στον Τούρκο υπουργό την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία θετική ατζέντα αλλά και την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις με συγκεκριμένα κράτη-μέλη και αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η ομαλή έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, την προσεχή Δευτέρα, «θα διευκολύνει πολύ» την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση σε υψηλό επίπεδο μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και ακολουθεί την τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον κ. Μπορέλ στις 9 Ιανουαρίου.