Η 22χρονη ποιήτρια που συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα στην ορκωμοσία Μπάιντεν

Η 22χρονη ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν, η οποία στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν,  μέσω των στίχων της απηύθυνε έκκληση για ενότητα στις ΗΠΑ, είναι η νεαρότερη ποιήτρια που απήγγειλε ποίημα σε ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου, κλέβοντας της εντυπώσεις και γράφοντας ιστορία.

Το επιτελείο Μπάιντεν επικοινώνησε μαζί της στα τέλη του περασμένου μήνα. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, την πληροφόρησαν ότι η Τζιλ Μπάιντεν την είχε δει στην εκδήλωση της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και της πρότειναν να διαβάσει κάτι στα εγκαίνια. Όπως ανέφερε η νεαρή ποιήτρια, δεν της δόθηκαν σαφείς οδηγίες τι να γράψει, αλλά την παρότρυναν να επικεντρωθεί στην ενότητα και την ελπίδα.

Η νεαρή γυναίκα, που κατάγεται από το Λος Άντζελες, απήγγειλε ένα ποίημά της με τίτλο “The hill we climb”, μια αναφορά στον λόφο του Καπιτωλίου, όπου οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Το συγκεκριμένο ποίημά της, το οποίο ολοκλήρωσε μετά την επίθεση, αναφέρεται σε μια «δύναμη που θα διαλύσει το έθνος μας, παρά θα το μοιραστεί».

«Αυτή η προσπάθεια σχεδόν πέτυχε, όμως αν και η δημοκρατία μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει, δεν μπορεί να εξαλειφθεί οριστικά».

Η Αμάντα περιέγραψε τον εαυτό της ως «ένα αδύνατο μαύρο κορίτσι, απόγονη σκλάβων, την οποία μεγάλωσε μια ανύπαντρη μητέρα» και το οποίο βρέθηκε «να απαγγέλει» μπροστά από έναν πρόεδρο.

Επισημαίνεται ότι η ίδια κέρδισε το πρώτο βραβείο ποίησης σε ηλικία 16 ετών και της απονεμήθηκε ο τίτλος της «καλύτερης νεαρής ποιήτριας» της χώρας, τρία χρόνια αργότερα, ενώ σπούδαζε κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Τον Δεκέμβριο λοιπόν της ζήτησαν να γράψει ένα ποίημα ωδή στην «ενωμένη Αμερική», σαν συνέχεια στον λόγο του Δημοκρατικού προέδρου.Η Γκόρμαν εμπνεύστηκε από τις ομιλίες των Αμερικανών ηγετών που προσπάθησαν να ενώσουν τους πολίτες σε περιόδους έντονης πόλωσης, όπως ο Αβραάμ Λίνκολν και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ενώ  μίλησε επίσης με δύο από τους προηγούμενους ποιητές εγκαινίων, τους Ρίτσαρντ Μπλάνκο και Ελίζαμπεθ Αλεξάνντερ.

«Θα μεταμορφώσουμε αυτόν τον τραυματισμένο κόσμο σε έναν άλλο, θαυμάσιο. Υπάρχει πάντα το φως εάν είμαστε αρκετοί τολμηροί να το δούμε. Εάν μονάχα ήμασταν αρκετά θαρραλέοι να βρεθούμε μέσα σε αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων η νεαρή ποιήτρια.