Η Τουρκία δυναμιτίζει και πάλι την προοπτική για διάλογο με νέες NAVTEX στο Αιγαίο

Αν και βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν από την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, και παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έμμεσο κάλεσμα για διάλογο προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τις προκλητικές της ενέργειες.

Ειδικότερα, το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε τρεις νέες παράνομες NAVTEX για δέσμευση περιοχών στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι NAVTEX αυτές έχουν ισχύ σχεδόν για όλο το 2021, καθώς λήγουν τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Όλες τους περιλαμβάνουν ασκήσεις με πυρά και θα ισχύσουν από 16 Ιανουαρίου μέχρι 16 Σεπτεμβρίου και από 16 Σεπτεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα και τις εθνικές εορτές και επετείους.

Επιμένει η Τουρκία σε συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις τοποθετήσεις του τονίζει διαρκώς ότι στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι «στις διερευνητικές επαφές θα συζητήσουμε όσα συζητήσαμε στις 60 συναντήσεις. Αν εκείνοι μας πουν “εμείς δεν θέλουμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα”, τότε δεν έχουν κανένα νόημα οι διερευνητικές επαφές. Στα πλαίσια αυτά δεν υπάρχει μόνο το θέμα των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».