Ανησυχητική προειδοποίηση από τον ΠΟY για την πανδημία: Η δεύτερη χρονιά μπορεί να είναι χειρότερη από την πρώτη

Η δεύτερη χρονιά της πανδημίας του κορωνοϊού ενδέχεται να είναι δυσκολότερη από την πρώτη, εξέλιξη που θα εξαρτηθεί από το πώς εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο όπου κυκλοφορούν πιο μεταδοτικές παραλλαγές του, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Μπαίνοντας στη δεύτερη χρονιά, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα, δεδομένου της δυναμικής μετάδοσης», τόνισε ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης.

Στην τελευταία επιδημιολογική του έκθεση, ο Οργανισμός επεσήμανε ότι, μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες καταγράφονταν λιγότερα κρούσματα, την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκαν περίπου πέντε εκατομμύρια νέες μολύνσεις.

«Μετά τις διακοπές, σε ορισμένες χώρες η κατάσταση θα χειροτερεύσει πολύ προτού να καλυτερεύσει», σχολίασε η Αμερικανίδα επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκχοβ.

Επισημαίνεται ότι νωρίτερα ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού από τη Μ. Βρετανία εντοπίζεται πια σε 50 χώρες, ενώ εντοπίστηκε και τρίτο στέλεχος στη Βραζιλία.