Αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα χρειάζονται πλέον όλοι όσοι ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) αναμένεται να υπογράψει εντολή με την οποία θα παραταθεί η υποχρέωση όλων όσοι ταξιδεύουν αεροπορικώς προς τη χώρα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, οι νέοι αυτοί κανόνες θα τεθούν σε ισχύ δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα τους υπογράψει ο διευθυντής των CDC, Μαρκ Ρέντφιλντ.

Επισημαίνεται ότι τα CDC εδώ και εβδομάδες ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να παρατείνει τα μέτρα στις ΗΠΑ.

Θέμα το οποίο είναι δύσκολο να επιλυθεί, αποτελεί το πώς θα αντιμετωπίζονται οι ταξιδιώτες από χώρες που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να υποβάλουν σε εξετάσεις τους πολίτες τους.

Σημειώνεται ότι από τις 28 Δεκεμβρίου τα CDC ζητούν απ’ όλους τους επιβάτες που φτάνουν από τη Βρετανία (ακόμη και από τους Αμερικανούς πολίτες) να έχουν υποβληθεί σε τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψουν και να έχει βγει αρνητικό.

Σε συνεδρίαση που έγινε χθες στον Λευκό Οίκο, ο Ρέντφιλντ ζήτησε και πάλι να εγκριθεί κατεπειγόντως το μέτρο αυτό, ιδίως επειδή εντοπίζονται νέες παραλλαγές του κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία και τον προβληματισμό ότι τα εμβόλια ενδέχεται να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτές τις παραλλαγές.