Ξεκινάει η μάχη της καθαίρεσης στις ΗΠΑ: Θα γίνει ο Τραμπ ο έκπτωτος του Λευκού Οίκου;

Το παρασκήνιο και τα «όπλα» των Δημοκρατικών.

Στην μάχη της καθαίρεσης του απερχόμενου ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μπαίνει τελικά η Ουάσιγκτον, μετά την εισβολή φανατισμένων και ακραίων οπαδών του, στο Καπιτώλιο, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως την πρώτη απόπειρα πραξικοπήματος στις ΗΠΑ.

Το «άρθρο μομφής» κατά του Ντόναλντ Τραμπ κατατέθηκε χθες το βράδυ από τους Δημοκρατικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να υπερψηφιστεί αύριο, Τετάρτη.

Θα πρόκειται για την ψηφοφορία που, με ευρεία πλειοψηφία όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη στην Γερουσία με το αίτημα της καθαίρεσης και θα τον καταστήσει τον πρώτο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά την διαδικασία της παραπομπής (impeachment).

Άρθρο μομφής από 212 βουλευτές των Δημοκρατικών

Το άρθρο μομφής στηρίζουν ήδη 218 βουλευτές των Δημοκρατικών, γεγονός που καθιστά δεδομένη την υπερψήφισή του. Αντιθέτως, δεν αναμένεται να περάσει απόψε το παράλληλο ψήφισμα που κατέθεσαν επίσης οι Δημοκρατικοί και ζητά την ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας του συντάγματος για την άμεση αποπομπή του Αμερικανού προέδρου, καθώς απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία και προσκρούει στην άρνηση των Ρεπουμπλικανών.

Λόγω αυτής της, προαναγγελθείσας, άρνησης οι Δημοκρατικοί κατέφυγαν στο άρθρο μομφής, με την κατηγορία της «υποκίνησης σε εξέγερση».

Πελόζι: Υποκινητής δολοφονικής ανταρσίας ο Τραμπ

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικάνους ότι «θέτουν σε κίνδυνο την Αμερική» «συνεργώντας» με τον Τραμπ, τον οποίο κατήγγειλε ως «υποκινητή μιας δολοφονικής ανταρσίας εναντίον της Αμερικής» με τη βίαιη εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στην έγκριση ψηφίσματος που καλούσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να απομακρύνει τον πρόεδρο από το αξίωμα, ενεργοποιώντας την 25η Τροπολογία. «Η συνενοχή τους θέτει σε κίνδυνο την Αμερική, υπονομεύει τη δημοκρατία μας και αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

«Η απειλή που θέτει ο πρόεδρος στην Αμερική είναι άμεση, οπότε άμεσες θα είναι και οι ενέργειές μας», είπε.

Η υπερψήφιση του άρθρου μομφής από την Βουλή των Αντιπροσώπων σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να δικαστεί στην συνέχεια από την Γερουσία η οποία και θα κρίνει εάν όντως είναι ένοχος των κατηγοριών που του αποδίδονται.

Οι προεδρικές εκλογές του 2024

Η δίκη αυτή είναι απίθανο να γίνει μέσα στις οκτώ ημέρες που απομένουν έως την λήξη της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί όμως είναι αποφασισμένοι να πάνε την διαδικασία μέχρι τέλους καθώς μια καταδικαστική απόφαση δίνει στην Γερουσία την δυνατότητα να απαγορεύσει οποιαδήποτε νέα εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή και στο μέλλον, κλείνοντας έτσι και την πόρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ απέχει τα τελευταία 24ωρα από δημόσιες δηλώσεις και φαίνεται να αναζητεί διόδους κατευνασμού, προσπαθώντας να διασώσει το πολιτικό και επιχειρηματικό του μέλλον, όπως και εκείνο της οικογένειάς του.

Χθες το βράδυ ανακοινώθηκε από το επιτελείο του ότι είχε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος δήλωσε μεν ότι θα παραστεί στην ορκωμοσία Μπάιντεν αλλά αρνήθηκε να ενεργοποιήσει την 25η Τροπολογία για την άμεση απομάκρυνση του προέδρου.

Συναγερμός στο FBI για νέες επιθέσεις

Το κλίμα στην Ουάσιγκτον, μετά το σοκ της 6ης Ιανουαρίου, παραμένει εξαιρετικά βαρύ και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια καθώς υπάρχει φόβος για νέα βίαια επεισόδια τα επόμενα 24ωρα ή ακόμη και στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Όπως μετέδωσε, μάλιστα, χθες το βράδυ το ABC, το FBI έχει ανεβάσει πλέον, το επίπεδο συναγερμού στον ύψιστο βαθμό, καθώς εκτιμά ότι σχεδιάζονται ένοπλες κινητοποιήσεις στα Καπιτώλια και των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ουάσινγκτον, ενόψει της ορκωμοσίας Μπάιντεν.