Επιτάχυνση στο σύστημα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στη Γαλλία μετά τις αντιδράσεις Μακρόν

Η Γαλλία επιταχύνει την επιχείρηση εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ανέφερε ο υπουργός Υγείας της χώρας, έπειτα από την έναρξη της εκστρατείας με καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας και των προφυλάξεων σε μία από τις πιο επιφυλακτικές χώρες σε σχέση με τα εμβόλια παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι χιλιάδες δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19, που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, χορηγήθηκαν σε περιοχές της Γαλλίας σήμερα. Η Γαλλία χορήγησε μόλις 516 εμβόλια Covid-19 την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας, κυρίως στους τροφίμους των οίκων ευγηρίας.

«Αποφασίσαμε να επιταχύνουμε την εκστρατεία διευρύνοντας την ομάδα-στόχο στους υγειονομικούς, χωρίς να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας», υπογράμμισε ο Βεράν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε νοσοκομείο του Παρισιού.

Οι πιέσεις του Ε. Μακρόν για το νωθρό ξεκίνημα στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού

Η νωθρή αρχή στους εμβολιασμούς σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, εξόργισε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζήτησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας σήμερα το απόγευμα για να επιταχυνθεί η εκστρατεία. Ο Μακρόν θέλει να «ασκήσει πιέσεις στο σύστημα» και να επιταχύνει τη διαδικασία του εμβολιασμού, ανέφερε ένας αξιωματούχος του Ελιζέ.

«Πηγαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς», εκτιμά ο επιδημιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος Αρνό Φοντανέ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. «Όμως, η πραγματική προθεσμία είναι να φθάσουμε στους 5-10 εκατομμύρια εμβολιασμούς έως τα τέλη Μαρτίου, διότι εκείνο είναι το χρονικό σημείο για να έχουμε έναν πραγματικό αντίκτυπο στη διασπορά του ιού».

6 στους 10 Γάλλους αρνούνται να εμβολιαστούν

Σημειώνεται ότι ο κορωνοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 65.000 ανθρώπους στη Γαλλία. Παρ΄όλα αυτά, δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο κατέδειξε ότι έξι στους 10 Γάλλους σκοπεύουν να αρνηθούν να εμβολιαστούν.