«Βρες μου 11.780 ψήφους», παραληρεί ο Τραμπ - Διάλογος-φωτιά με τον υπουργό Εσωτερικών της Τζόρτζια

Εντελώς παραληρηματική και πέρα από κάθε έλεγχο, είναι πλέον η συμπεριφορά του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην ανυποχώρητη και αγωνιώδη  προσπάθειά του, να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα της 3ης Νοεμβρίου.

Απειλές και παραινέσεις

Η έγκριτη εφημερίδα Washington Post αποκάλυψε τηλεφωνική συνομιλία του Τραμπ με τον υπουργό Εσωτερικών της πολιτείας της Τζόρτζια, Μπραντ Ραφενσπέργκερ, στον οποίο ο πρόεδρος ακούγεται να ασκεί με απειλές και παραινέσεις προκειμένου να εντοπίσει τις ψήφους που του λείπουν για να κερδίσει την Πολιτεία.

Στο ηχητικό του διάρκειας μίας ώρας τηλεφωνήματος που αποκάλυψε η εφημερίδα, ο Τραμπ πότε μιλούσε υποτιμητικά στον Ράφενσπεργκερ, πότε προσπαθούσε να τον καλοπιάσει κολακεύοντάς τον, πότε τον παρακαλούσε να δράσει και πότε τον απειλούσε με αόριστες δικαστικές συνέπειες αν δεν στήριζε τους ισχυρισμούς του περί νοθείας στις εκλογές, προειδοποιώντας τον κάποια στιγμή ότι «παίρνει μεγάλο ρίσκο».

Θεωρίες συνωμοσίας

Σε ένα σημείο στη συνομιλία τους ο κ. Τραμπ απαιτεί από τον αξιωματούχο της Τζόρτζια να βρει «τις 11.780 ψήφους» που θα χρειαζόταν ο ηττημένος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για να ανατρέψει το αποτέλεσμα στην Τζόρτζια, ενώ επανέλαβε θεωρίες συνωμοσίας για κατεστραμμένες ψήφους και «πειραγμένες» εκλογικές μηχανές.

Παρά τις αφόρητες πιέσεις Τραμπ ο Ράφενσπεργκερ και συνεργάτες του εξηγούσαν στον Τραμπ ότι δεν έχει δίκιο, ότι βασίζεται σε αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας και ότι η νίκη του Τζο Μπάιντεν με διαφορά 11.779 ψήφων ήταν δίκαιη και καθαρή.