Περιστατικό με παρενέργεια από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στη Φινλανδία

Mία εβδομάδα μετά την έναρξη της εκστρατείας μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού στην Ευρώπη, η Υπηρεσία Φαρμάκων της Φινλανδίας δέχθηκε την πρώτη αναφορά για παρενέργεια από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού, όπως μετέδωσε σήμερα το φινλανδικό δίκτυο YLE.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ξεκίνησαν το πρόγραμμα εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου, μία ημέρα αφού παρέλαβαν τις πρώτες προμήθειες του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, έπειτα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όταν υπάρξουν τουλάχιστον πέντε τέτοια περιστατικά, θα ανεβάσουμε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας σχετικά με τον τύπο της αντίδρασης που εμφανίστηκε», δήλωσε στο δίκτυο η επικεφαλής γιατρός της Υπηρεσίας, Μάγια Καουκόνεν, και προσέθεσε ότι δεν μπορούν να αποκαλυφθούν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω των προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα, η ίδια επεσήμανε ότι οι αναφορές αλλεργικών αντιδράσεων ή άλλης παρενέργειας πιθανόν να αυξηθούν.

Μέχρι στιγμής, εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί σε εργαζόμενους στον τομέα υγείας στις πέντε μεγαλύτερες περιοχές της χώρας από πλευράς νοσηλευτικών εγκαταστάσεων: Ελσίνκι, Τούρκου, Τάμπερε, Κουόπιο και Ούλου.