Ο εορτασμός των ιδιαίτερων φετινών Χριστουγέννων σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με εκείνα των προηγούμενων χρόνων λόγω της πανδημίας. Ενόψει της νέας αυτής πραγματικότητας, οι υπέρλαμπρες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο περιορίστηκαν ή ακόμη και απαγορεύτηκαν.

Δεκάδες άνθρωποι παρακολούθησαν σήμερα την παραδοσιακή λιτανεία των Χριστουγέννων στους δρόμους της Βηθλεέμ, ενώ συνήθως για την τελετή αυτή συρρέουν στην πόλη χιλιάδες προσκυνητές. «Παρά τον φόβο και την απογοήτευση, λόγω της Covid-19, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία γιατί ο Ιησούς γεννήθηκε στη Βηθλεέμ», δήλωσε ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, τα μεσάνυχτα δεν θα τελεστεί λειτουργία για τους πιστούς, ούτε θα παραστούν στην εκκλησία οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Η λειτουργία, με την παρουσία μόνο κληρικών, θα μεταδοθεί φέτος από την τηλεόραση.

Δεν θα λειτουργήσουν φέτος οι περίφημες Χριστουγεννιάτικες Αγορές της Γερμανίας

Παράλληλα, η Γερμανία ματαίωσε τις γνωστές σε όλους Χριστουγεννιάτικες Αγορές, ενώ στο Κουβέιτ οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Στο Βατικανό ο πάπας Φραγκίσκος θα τελέσει τη λειτουργία του μεσονυκτίου δύο ώρες νωρίτερα, ώστε να μην παραβιαστούν οι περιορισμοί που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση.

Έρημοι οι δρόμοι στην Αυστραλία

Οι δρόμοι της Αυστραλίας είναι άδειοι λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στα βόρεια του Σίδνεϊ. Ο Τζίμι Άρσλαν, ιδιοκτήτης δύο καφέ μπαρ στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, επεσήμανε ότι ο κύκλος εργασιών του έχει μειωθεί κατά 75%. Και δυστυχώς δεν μπορεί να υπολογίζει στην οικογένειά του ώστε του ανέβει η διάθεση. Οι συγγενείς του ζουν στην Καμπέρα και δεν επιτρέπεται να τους επισκεφθεί. «Είναι σπαρακτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Δημοκρατία του Κονγκό-Μπραζαβίλ επέβαλε καραντίνα ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας την οργή των επισκόπων.

Φιλιππίνες: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο σπίτι

Στις Φιλιππίνες, κάποιοι επέλεξαν να περάσουν τις γιορτές μόνοι τους γιατί φοβούνται να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Θα παραγγείλω φαγητό, θα ξαναδώ παλιές ταινίες και θα μιλήσω με βιντεοκλήση στην οικογένειά μου», είπε η Κιμ Πατρία, 31 ετών, η οποία ζει μόνη της στη Μανίλα.

Στο Καμισλί, στη βορειοανατολική Συρία, που ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις, οι κάτοικοι αγνόησαν την πανδημία και παρακολούθησαν μαζικά τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου σε μια χριστιανική συνοικία. Οι παριστάμενοι φορούσαν αγιοβασιλιάτικα σκουφιά, όχι όμως και μάσκες. Μουσουλμάνοι και χριστιανοί ενώθηκαν για την περίσταση και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς μπροστά από το στολισμένο δέντρο.

Οι εικόνες από τη βροχή πυροτεχνημάτων στο Σίδνεϊ θα κάνουν και φέτος το γύρο του κόσμου

O εορτασμός της  Πρωτοχρονιάς θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος. Εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων από κορωνοϊό στη Βραζιλία, ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο σκοπεύει να απαγορεύσει την πρόσβαση στην περίφημη παραλία Κοπακαμπάνα. Τέτοιες μέρες κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν εκεί για να θαυμάσουν τα βεγγαλικά, όμως φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί καμία τέτοια εκδήλωση.

Παρ΄όλα τα εμπόδια και τους περιορισμούς, το Σίδνεϊ σκοπεύει σε κάθε περίπτωση να υποδεχτεί τη νέα χρονιά με μια εντυπωσιακή βροχή πυροτεχνημάτων, όπως κάθε χρόνο.