Πώς θα επηρεάσει το Brexit τις ζωές των Ελλήνων που σπουδάζουν και εργάζονται στη Μ. Βρετανία

Tο Brexit αναμένεται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Οι επιπτώσεις του Brexit, το οποίο συμφωνήθηκε και επισήμως την παραμονή Χριστουγέννων του 2020 μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αναπόφευκτες και θα επηρεάσουν τόσο τη χώρα μας όσο και τους Έλληνες που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στη Μ. Βρετανία.

Σε πρώτη φάση, η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας καθιστά τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα πιο ακριβά και συνεπώς λιγότερο ανταγωνιστικά.

Αύξηση των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων

Μία από συνέπειες του Brexit θα είναι και η αύξηση των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων. Όσοι θα εγγραφούν τώρα, θα πρέπει να πληρώσουν τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι διεθνείς φοιτητές, τα οποία ανέρχονται, κατά μέσο όρο, σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Όσοι, ωστόσο, είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, και αυτό δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Παράλληλα, οι Έλληνες φοιτητές χάνουν τα βρετανικά κρατικά φοιτητικά δάνεια για την πληρωμή διδάκτρων. Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων, Μισέλ Ντόνλαν, αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια.

Εκτός όμως από το ζήτημα των διδάκτρων, προκύπτει και το θέμα της φοιτητικής βίζας. Θα δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός που ονομάζεται Student Route, τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε. που θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Αναφορικά με τους Έλληνες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, δυσκολεύουν τα πράγματα όσον αφορά την επανένωσή τους με μέλη της οικογένειάς τους, στην περίπτωση που αυτά επιθυμούν να τους ακολουθήσουν στη χώρα.

Δυσκολίες στο εργασιακό πεδίο

Οι συνθήκες δυσκολεύουν και για όσους θα επιχειρήσουν να εργαστούν στη Βρετανία από το 2021 και μετά. Σε περίπτωση που κάποιος δεν διαθέτει το pre settled status, δηλαδή το καθεστώς της άδειας προσωρινής παραμονής, η μετανάστευση μετατρέπεται σε δύσκολη υπόθεση.

Προβλέπεται ένα point system για τους μετανάστες, όπου οι ενδιαφερόμενοι μοριοδοτούνται με βάση τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τις σπουδές και την εμπειρία τους. Το σύστημα περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, με ειδικές προϋποθέσεις.