Η ζωή μετά την πανδημία: Αχαλίνωτη κοινωνική & σεξουαλική απελευθέρωση - Πάρτι σπατάλης

Κατακόρυφη, έως αχαλίνωτη, αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών, απόλυτη σεξουαλική απελευθέρωση, ένα πάρτι σπατάλης και διασκέδασης, αλλά και απομάκρυνση από την θρησκεία.

Πώς θα είναι αλήθεια η ζωή μας μετά την πανδημία; Στο κοινό για όλους ερώτημα κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις-προβλέψεις, δίνει ο διάσημος ερευνητής του Yale, δρ Νίκολας Χρηστάκης.

Ο ελληνικής καταγωγής ειδικός στην κοινωνική επιδημιολογία προεξοφλεί επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών τάσεων, με κατακόρυφη, έως αχαλίνωτη, αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών, απόλυτη σεξουαλική απελευθέρωση, πάρτι σπατάλης και διασκέδασης και απομάκρυνση από την θρησκεία.

Το βέλος του Απόλλωνα | kaktos.gr

“Το Βέλος του Απόλλωνα”

Στο βιβλίο του με τίτλο “Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live” («Το Βέλος του Απόλλωνα: Η Βαθιά και Διαρκής Επίπτωση του Κορωνοϊού στον Τρόπο Ζωής Μας») o Νίκολας Χρηστάκης επισημαίνει ότι η ανθρωπότητα έχει ξαναζήσει μεγάλες πανδημίες – απλά μάς φαίνεται παράξενο γιατί είναι η πρώτη πανδημία που βιώνει η γενιά μας.

«Ο κόσμος μας έχει αλλάξει, υπάρχει ένα νέο θανατηφόρο παθογόνο που κυκλοφορεί, δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που αντιμετώπισαν αυτήν την απειλή και πολλά θα μας ζητηθούν. Θα πρέπει να μεγαλώσουμε με αυτό», δηλώνει στον Guardian.

Η εμπειρία από παρόμοιες πανδημίες στο ρου της ανθρώπινης ιστορίας δείχνει, όπως λέει, ότι οι άνθρωποι τείνουν να απομονώνονται προκειμένου να προστατευθούν, για να αποζητήσουν απεγνωσμένα τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μετά την εξαφάνιση της απειλής.

Προσθέτει ότι πολλές από τις κοινωνικές τάσεις, που είδαμε στη διάρκεια αυτής της χρονιάς αντανακλούν εκείνες προηγούμενων υγειονομικών κρίσεων.

«Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, ερχόμαστε πιο κοντά στη θρησκεία, οι άνθρωποι γίνονται πιο απροσδόκητοι, εξοικονομούν χρήματα, γίνονται ριψοκίνδυνοι. Τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως έχουν συμβεί για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών».

Χρηστάκης πανδημία

“Το 2024 οι κοινωνικές τάσεις θα αναστραφούν”

Αλλά όπως έγινε και μετά την πανδημία της ισπανικής γρίπης, έτσι και τώρα εκτιμά ότι ο κόσμος που θα αναδυθεί μετά την πανδημία θα ακολουθήσει τα μοτίβα του παρελθόντος τόσο στο οικονομικό επίπεδο όσο και σε εκείνο της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

«Το 2024 όλες αυτές οι τάσεις θα αναστραφούν. Οι άνθρωποι θα αποζητούν απεγνωσμένα τις κοινωνικές επαφές», λέει, αναφέροντας ως παραδείγματα την χαλάρωση στις καταναλωτικές μας συμπεριφορές, την αναστροφή της θρησκευτικότητας και την σεξουαλική απελευθέρωση.

«Οι άνθρωποι», προβλέπει, «θα αναζητήσουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, θα κάνουν υπέρογκες δαπάνες, σεξουαλικές ακολασίες και θα αποστασιοποιηθούν από την θρησκεία».

Έλληνας καθηγητής Yale: Οι 3 φάσεις της πανδημίας – Τέλος κορωνοϊού το 2024 | Typosthes

 

Η οικονομική ανάκαμψη και το εμβόλιο

Το χρονοδιάγραμμα που δίνει ο καθηγητής Χρηστάκης για την ανάκαμψη των οικονομιών εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών. Και για την κρίση στην οικονομία, ο καθηγητής σημειώνει: «Πολλοί φαίνεται ότι θεωρούν πώς οι ενέργειες των κυβερνήσεων προκαλούν επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά αυτό είναι λάθος. Ο ιός προκαλεί την επιβράδυνση, επειδή και στους αρχαίους χρόνους κατέρρευσαν οι οικονομίες στη διάρκεια πανδημιών, ακόμη κι όταν δεν υπήρχαν κυβερνήσεις που να διατάζουν το κλείσιμο των σχολείων και των εστιατορίων».

Όπως τονίζει ο επιφανής καθηγητής, το γεγονός ότι έχουμε εμβόλια για τον κορονοϊό δείχνει ότι η ανθρωπότητα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσει την πανδημία απ’ ό,τι στο παρελθόν καθώς ένας εμβολιασμός του 75% του παγκόσμιου πληθυσμού θα νικήσει πολύ νωρίτερα τον κορονοϊό, απ’ ό,τι αν τον αφήναμε να ακολουθήσει τη φυσική του πορεία.

«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που αντιμετωπίζει μια τέτοια απειλή και μπορεί να την αντιμετωπίσει σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα. Αυτό είναι ένα θαύμα», λέει.