Οι κυρώσεις των ΗΠΑ φοβίζουν τον Ερντογάν: «Θύελλα απειλεί την τουρκική οικονομία», διαμηνύει το Ισραήλ

Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακηρύσσει πως καμία τιμωρία ή κύρωση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να πνίξει τα «δίκαια» και τα συμφέροντα της Τουρκίας, όπως λέει, αλλά  ουσιαστικά και επί του πρακτέου, ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Από τη μία  η επιβολή των πρώτων αμερικανικών κυρώσεων για τους S-400 και από την άλλη η απειλή για τιμωρητικά μέτρα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον προσεχή Μάρτιο.

Από αυτές τις δύο απειλές η δεύτερη μπορεί και πάλι να μείνει στα χαρτιά, η πρώτη όμως πραγματικά τον φοβίζει και μπορεί να πλήξει καίρια την τουρκική οικονομία. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν και προεξοφλούν διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι στο Ισραήλ όπως γράφει ο αρθρογράφος Τσβι Μπαρέλ στην ισραηλινή ιστοσελίδα The Marker.

Ο “χοντρόπετσος Ερντογάν” και οι αμερικανικές κυρώσεις 

«Ο Ερντογάν έχει γίνει χοντρόπετσος μεν, αλλά η αμερικανική απειλή πραγματικά τον φοβίζει», είναι ο τίτλο του άρθρου το οποίο εξηγεί:
«Η Τουρκία καταφέρνει να κοροϊδέψει την Ε.Ε., αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις είναι μια απειλή την οποία δεν μπορεί να προσπεράσει με ευκολία. Και όλα αυτά συμβαίνουν, πριν καν μπει στον Λευκό Οίκο ο άνθρωπος που θεωρεί τον Ερντογάν δικτάτορα και έχει δεσμευθεί “να τον φροντίσει”».

Το άρθρο επισημαίνει πως ο Τούρκος πρόεδρος κρατά σκληρή και περιφρονητική στάση στις απειλές επιβολής κυρώσεων της Ευρώπης λόγω του ότι έχει στα χέρια του δύο σημαντικά χαρτιά: την συμφωνία για τους πρόσφυγες που υπέγραψε το 2016 και τη διαπραγμάτευση των τεράστιων χρεών της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η “αμερικανική θύελλα” απειλεί την τουρκική οικονομία

«Η πραγματική θύελλα όμως», προσθέτει, «που απειλεί την Τουρκία ήρθε από τις ΗΠΑ, με την απόφαση επιβολής κυρώσεων εναντίον της. Υπό το φως και των παλαιότερων δηλώσεων του Τζο Μπάιντεν που είχε αποκαλέσει  τον Ερντογάν «δικτάτορα», δύναται να υποθέσει κανείς ότι οι παρούσες κυρώσεις πρόκειται να αποτελέσουν μόνο το πρώτο στάδιο στη μάχη.

Και σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές απειλές, ο Ερντογάν έχει ήδη πικρή εμπειρία από τις αμερικανικές κυρώσεις, ενώ έχει γευθεί και τις ρωσικές.

Ειδικά τώρα,» καταλήγει ο ισραηλινός αρθρογράφος,» που η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, η ανεργία αυξάνεται, τα αποθέματα του συναλλάγματος εξανεμίζονται, ο τουρισμός συρρικνώνεται δραματικά λόγω του κορονοϊού και οι στρατιωτικές δαπάνες διογκώνονται λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο στη Συρία και στη Λιβύη και που ο φίλος του στον Λευκό Οίκο πακετάρει τις βαλίτσες του , ο Ερντογάν δεν μπορεί πια να επιτρέψει στον εαυτό του να πατά πάνω στον αμερικανικό κάλο».