Στον Μισέλ καταφεύγει τώρα ο Ερντογάν: "Φωτιές" στην Άγκυρα για τις αμερικανικές κυρώσεις

Σε μία ασυνήθιστη κίνηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε με πρωτοβουλία του, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ πρωτόγνωρη είναι η αναστάτωση και ο εκνευρισμός που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Διπλωματικές πηγές συνδέουν την πρωτοβουλία αυτή του Τούρκου προέδρου με τη νευρικότητα που έχει προκαλέσει στον Τούρκο πρόεδρο η αλλαγή πλεύσης των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και τα σύννεφα που αρχίζουν να μαζεύονται πάνω από τον ευρωπαϊκό ορίζοντα για τις πρακτικές της Άγκυρας.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν φέρεται να έχει πλήρη συνείδηση ότι έπαιξε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη Ρωσία διακινδυνεύοντας τη σχέση του με τις ΗΠΑ και ταυτοχρόνως δοκίμασε σκληρά τη σχέση του με την Ε.Ε με μία σειρά από προκλητικές κινήσεις, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν άμεσα στην Ελλάδα. “Είναι ίσως η πρώτη φορά που ο Ερντογάν αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει” τονίζουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Οι αντιδράσεις της Άγκυρας

Το κλίμα στην Τουρκία είναι τεταμένο μετά την απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, με πολλούς αναλυτές να σημειώνουν το γεγονός ότι η Τουρκία δέχεται κυρώσεις από μία σύμμαχο χώρα του ΝΑΤΟ και να εκφράζουν προβληματισμό για τα επόμενα βήματα εκ μέρους της Άγκυρας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της χώρας του για την απόφαση της Ουάσιγκτον. Οι σχέσεις των δύο ανδρών επιβαρύνθηκαν από τον έντονο διάλογο που είχαν στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο  υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ. «Αυτή η απόφαση έχει διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μεταξύ των χωρών μας», δήλωσε.

Άφησε, δε, σαφώς να εννοηθεί  πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα και θα προχωρήσουμε κανονικά, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, για την κάλυψη της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας μας για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους», ανέφερε.

Η Τουρκία έχει παραλάβει την πρώτη παρτίδα των S-400 και έχει πραγματοποιήσει δοκιμαστικές βολές, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι  συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση κι άλλων ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Πάντως, ο Ακάρ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Πολιτικοί παρατηρητές στην Τουρκία δεν κρύβουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις στις παραμονές της αλλαγής σκυτάλης στην ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη. Και αυτό παρά το γεγονός ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο μέχρι να ξεκινήσει η επιβολή κυρώσεων. Κάτι που σημαίνει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει όλο το περιθώριο να οριστικοποιήσει την πολιτική του έναντι της Τουρκίας.

Η ικανοποίηση της χώρας μας απορρέει και από το γεγονός ότι η προμήθεια από την Τουρκία των αμερικανικών F-35 θα πάρει περίπου δύο χρόνια, χρόνος ικανός για να προχωρήσει η αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Η καθυστέρηση στην προμήθεια του αμερικανικού υπερόπλου από τη γειτονική χώρα, είναι προφανές ότι διευκολύνει τις κινήσεις της Αθήνας.