Κορωνοϊός - Έρευνα: Ο ένας στους 4 Αμερικανούς είναι αρνητικός απέναντι στο εμβόλιο

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν την πιο φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού στην ιστορία τους, με τις εικόνες των ανακουφισμένων εργαζομένων στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης που δέχονται τις πρώτες δόσεις, να γίνονται πρώτα θέματα σε τηλεοπτικές οθόνες και ενημερωτικούς ιστότοπους, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περισσότεροι από το ένα τέταρτο των Αμερικανών λένε ότι πιθανώς ή σίγουρα δεν θα υποβάλλονταν σε εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

 

 

 

Αυτό προέκυψε σε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το Kaiser Family Foundation, το οποίο διαπίστωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, οι αγρότες και οι μαύροι Αμερικανοί είναι από τους πιο διστακτικούς στον εμβολιασμό.

Μπορεί ο σκεπτικισμός γύρω από τον εμβολιασμό να μην θεωρείται εντελώς απρόβλεπτος, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, καθώς η χώρα προσπαθεί να περιορίσει τις αυξημένες καθημερινές μολύνσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους. Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια ημέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεπέρασαν τους 300.000 θανάτους λόγω Covid, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η χώρα αριθμεί κατά μέσο όρο περισσότερους από 2.400 θανάτους την ημέρα, περισσότερους κι από την άνοιξη.

Η έρευνα του Kaiser Family Foundation διεξήχθη το διάστημα 30 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου μεταξύ ενός τυχαίου αντιπροσωπευτικού δείγματος 1.676 ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και άνω (συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με 298 Ισπανόφωνους ενήλικες και 390 μη Ισπανόφωνους μαύρους ενήλικες).

Συνολικά, το 71% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σίγουρα θα κάνουν το εμβόλιο, παρουσιάζοντας αύξηση 8% από τα ανάλογα στοιχεία του Kaiser σε έρευνα του Σεπτεμβρίου. Περίπου το ένα τρίτο (34%) δήλωσε, μάλιστα, πως θέλει το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό.

Ένα 39% του δείγματος είπαν ότι θα περίμεναν να δουν πώς λειτουργεί το εμβόλιο για άλλους ανθρώπους πριν το λάβουν οι ίδιοι. Το 9% είπε πως θα έπαιρνε το εμβόλιο μόνο εάν ήταν απαραίτητο για την εργασία, το σχολείο ή άλλη δραστηριότητα. Το 12% δήλωσαν ότι πιθανότατα δεν θα έκαναν το εμβόλιο και το 15% δήλωσαν ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστούν – ακόμα κι αν είχε επαληθευτεί η ασφάλεια του από τους επιστήμονες.

Διαφορετικές είναι οι ομάδες που διστάζουν, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς οι μαύροι Αμερικανοί εμφανίζονται πιο ανήσυχοι για παρενέργειες ή για την προστασία τους από τη λοίμωξη.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους «δεν θέλει να εμβολιαστεί επειδή δεν πιστεύει ότι η Covid αποτελεί σοβαρή απειλή», δήλωσε η Mollyann Brodie, εκτελεστική αντιπρόεδρος του ιδρύματος. «Θα είναι πραγματική πρόκληση να αντιστρέψουμε την άρνηση κατά της Covid ανάμεσα σε αυτό το κομμάτι της πολιτικής βάσης του Προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.