Σε νοσηλεύτρια το πρώτο εμβόλιο Covid-19 στη Νέα Υόρκη

Σε μία νοσηλεύτρια στη Νέα Υόρκη η δόθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού Covid-19 στις ΗΠΑ.

Η νοσηλεύτρια σε μονάδες εντατικής θεραπείας Σάντρα Λίντσεϊ έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Long Island Jewish Medical Center, στο Κουίνς, μπροστά στις κάμερες, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όσων παρίσταντο, σε livestream με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.


«Δεν ένιωσα τίποτα το διαφορετικό απ’ όταν έκανα ένα οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο», δήλωσε η Λίντσεϊ.

«Νιώθω αισιόδοξη σήμερα, ανακουφισμένη. Νιώθω ότι έρχεται η θεραπεία. Ελπίζω αυτό να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους μιας πολύ οδυνηρής περιόδου στην ιστορία μας. Θέλω να ενσταλάξω την εμπιστοσύνη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».

Λεπτά μετά τον εμβολιασμό της νοσηλεύτριας, γύρω στις 09.30 το πρωί τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδας) ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγραψε σε ένα tweet: «Χορηγήθηκε το πρώτο εμβόλιο. Συγχαρητήρια ΗΠΑ! Συγχαρητήρια, κόσμε!».

Οι πρώτες 2,9 εκατομμύρια δόσεις άρχισαν να μεταφέρονται στα κέντρα διανομής στις ΗΠΑ χθες, μόλις 11 μήνες αφότου η χώρα κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα Covid-19.

Έως σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει 16.286.343 κρούσματα και 299.489 θανάτους από τον ιό.

Στη Νέα Υόρκη, εκτός της νοσηλεύτριας Σάντρα Λίντσεϊ, ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο Lenox Hill θα είναι επίσης μεταξύ των πρώτων που θα κάνουν το εμβόλιο δημοσίως σήμερα, στο Long Island Jewish Medical Center στο Κουίνς, σύμφωνα με το Northwell Health, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα στην πολιτεία.

«Ο δρ. Ντούρασο και η νοσηλεύτρια Λίντσεϊ έχουν εργαστεί ακούραστα για να απαλύνουν τον πόνο των ασθενών με Covid-19, από τότε που η επιδημία ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη πριν από 10 μήνες», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Northwell.

«Ελπίζουν και οι δύο ότι η προθυμία τους να βρεθούν μεταξύ των πρώτων που θα εμβολιαστούν στην περιοχή θα αποτελέσει παράδειγμα στο γενικό σύνολο για να επωφεληθεί αυτής της σωτήριας για τη ζωή θεραπείας».

Νοσοκομεία στο Τέξας, στη Γιούτα και τη Μινεσότα γνωστοποίησαν επίσης ότι αναμένουν να παραλάβουν σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου επιλεγμένα νοσοκομεία, οι οποίες θα χορηγηθούν αμέσως.