Brexit: Είμαστε στην τελική ευθεία, δηλώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

«Υπάρχει κινητικότητα, αυτό είναι καλό», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία του Brexit.

«Μιλάμε για ένα νέο ξεκίνημα με παλαιούς φίλους. Είμαστε στην τελική ευθεία, αλλά είναι κρίσιμη», δήλωσε η ίδια, σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου.

«Θέλουμε κανόνες ισότιμου ανταγωνισμού, όχι μόνο στην αρχή αλλά και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι οι «επόμενες λίγες ημέρες είναι σημαντικές» για τις διαπραγματεύσεις εάν ο στόχος είναι να υπάρχει μια εμπορική συμφωνία με την Βρετανία την 1η Ιανουαρίου, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βγει οριστικά από την ευρωπαϊκή τροχιά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπαν χθες στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις συνομιλίες και μετά τη διορία της χθεσινής ημέρας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Η στερλίνα άγγιξε σήμερα το 1,34 έναντι του δολαρίου μετά την παράταση των συνομιλιών μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Στις 11:54 ώρα Ελλάδας, η λίρα κατέγραψε άνοδο 1,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,3405 δολάριο, έχοντας ανέλθει νωρίτερα στο υψηλό ημέρας του 1,3411 δολάριο. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, η λίρα ήταν ενισχυμένη κατά 1% στις 90,63 πένες ανά ευρώ.

Οι πιθανότητες να καταλήξει η Βρετανία σε μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου αυξήθηκαν σε 57% σήμερα από 40% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με χρήστες της πλατφόρμας στοιχηματισμού Smarkets. Οι πιθανότητες ενός ‘no deal’ είχαν αυξηθεί στο 61% την Παρασκευή από το 19% στα τέλη Νοεμβρίου αφού οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο στις συνομιλίες, σύμφωνα με την πλατφόρμα στοιχηματισμού.

Στην εταιρία στοιχημάτων Betfair, οι πιθανότητες ενός no-deal είχαν μειωθεί σήμερα στο 38% από το 58% μια ημέρα νωρίτερα.

Οι μεγάλοι χαμένοι
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί θα είναι «οι μεγάλοι χαμένοι» του Brexit, το οποίο θα μειώσει το γαλλικό ΑΕΠ μόλις κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας το 2021.

«Ο βρετανικός λαός είναι αυτός που θα χάσει τα περισσότερα από το Brexit. Το κράτος που θα βγει αποδυναμωμένο από το Brexit είναι η μεγάλη Βρετανία», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Στην περίπτωση ενός no deal οι χαμένοι θα είναι οι Βρετανοί, εμείς δεν χάνουμε πολλά», σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό. Για τη «Γαλλία το εμπόριο προς τη Μεγάλή Βρετανία είναι περίπου 33 δισεκ. ευρώ, δεν είναι πολύ σε σχέση με τον συνολικό όγκο του εμπορίου της Γαλλίας», δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκτίμηση της Γαλλίας είναι ότι ο αντίκτυπος του Brexit στη γαλλική οικονομία θα είναι 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2021.

«Το Brexit, για να δανειστώ μια απλή έκφραση του Τζον Λε Καρέ, στον οποίο δράττομαι της ευκαιρίας να αποτίσω φόρο τιμής, είναι μια τρέλα», δήλωσε ο Μπρουνό Λεμέρ, αναφερόμενος στον Βρετανό συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων που πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 89 ετών.