O Τραμπ «μπλοκάρει» την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας με βέτο

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι θα ασκήσει βέτο στο νέο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι  κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με το ισχυρισμό ότι από αυτό βγαίνει κερδισμένη η Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ μέσω ανάρτησής του στο Twitter ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021, στο οποίο βρίσκονται και οι κυρώσεις προς την Τουρκία για τους S-400.

«Ο μεγαλύτερος νικητής από το νέο αμυντικό μας νομοσχέδιο είναι η Κίνα. Θα ασκήσω βέτο», έγραψε.

Το αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ και οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τους S-400

Σημειώνεται ότι με 84 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά πέρασε προ ολίγων ημερών από τη Γερουσία το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) που προβλέπει την επιβολή άμεσων κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι αντιρρήσεις, ωστόσο, του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχουν σχέση με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά σχετίζονται με ορισμένες άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Μπορεί να παρακαμφθεί το βέτο του Τραμπ;

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ μείνει πιστός σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει το εμπόδιο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.