Επιβολή αυστηρότατου lockdown στη Γερμανία μέχρι τις 10 Ιανουαρίου-Κλείνουν τα περισσότερα καταστήματα

 H Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας, ανακοινώνοντας νωρίτερα σήμερα το κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων στη Γερμανία από την Τετάρτη έως τις 10 Ιανουαρίου.

Η κα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων συνεδρίασαν για δεύτερη φορά για να συζητήσουν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων προκειμένου να αναχαιτιστεί αποτελεσματικότερα η πανδημία.

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης», δήλωσε η ίδια μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο καταστήματα πώλησης ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, καθώς και οι τράπεζες.

Τα σχολεία θα παραμείνουν επίσης κλειστά κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, και οι επιχειρήσεις θα κλείσουν ή οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο του αυστηρότερου lockdown, κάθε νοικοκυριό μπορεί να προσκαλέσει άλλα τέσσερα μέλη του στενού οικογενειακού κύκλου για τα Χριστούγεννα, αλλά θα πρέπει να προϋπάρξει μια «εβδομάδα προστασίας», δηλαδή επαφές με τρίτους στο ελάχιστο δυνατό για πέντε έως επτά μέρες πριν το ρεβεγιόν.

Αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων παρά τις απαγορεύσεις

Αν και από τις αρχές Νοεμβρίου η Γερμανία βρίσκεται σε μερικό απαγορευτικό, ο αριθμός νέων μολύνσεων από κορωνοϊό αυξάνεται διαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού ινστιτούτου λοιμωξιολογίας Ρόμπερτ Κοχ , ο αριθμός νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο έφθασε τα 24.438, ενώ ο αριθμός των ατόμων που ο θάνατος τους σχετίζεται με επιπλοκές της νόσου ήταν 496. Μέχρι στιγμής οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν καταγράψει 1.300.516 άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία βρίσκεται υπό το καθεστώς μερικής απαγόρευσης για έξι εβδομάδες, με μπαρ και εστιατόρια κλειστά, ενώ καταστήματα και σχολεία παρέμειναν ανοιχτά. Ορισμένες βέβαια περιοχές έχουν ήδη επιβάλει αυστηρότερα μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.