Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής: "Μεροληπτική & παράνομη η προσέγγιση της Ε.Ε.

Επικοινωνία Άγκυρας - Παρισιού "στο παρά 5"

Η Τουρκία απορρίπτει τη «μεροληπτική και παράνομη» προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11η Δεκεμβρίου και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ενεργεί ως «έντιμος διαμεσολαβητής» στη συνεχιζόμενη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφώνησαν την Πέμπτη να ετοιμάσουν ήπιες κυρώσεις σε βάρος Τούρκων πολιτών που εμπλέκονται στη διαμάχη για τις γεωτρήσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, αναβάλλοντας τις αυστηρότερες κυρώσεις έως το Μάρτιο, καθώς οι χώρες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ως προς το χειρισμό της Άγκυρας.

Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες με την Ελλάδα, επιμένει ο Τσαβούσογλου

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε πως η διάσκεψη, την οποία προτείνει, με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπιστούν θαλάσσια ζητήματα στην περιοχή και πρόσθεσε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Κάλεσε την ΕΕ να ενεργεί «με αρχές, στρατηγικά και με ορθή κρίση».

Στη Σύνοδο Κορυφής «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

Δεν υπάρχει απογοήτευση στην Τουρκία, για τα αποτελέσματα της Συνόδου

Δεν υπάρχει απογοήτευση στην Τουρκία, για τα αποτελέσματα της Συνόδου, όπως μετέδωσε  το πρωί της Παρασκευής, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ενώ αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση της Άγκυρας.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε επικοινωνία με φίλες ευρωπαϊκές χώρες πριν και κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ωστόσο αίσθηση προκαλεί η επικοινωνία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στο «παρά πέντε» σχεδόν της Συνόδου, την Τρίτη περί τις 11 το βράδυ, όπου συζητήθηκε σειρά θεμάτων όπως οι διμερείς σχέσεις η Ευρωπαϊκή Σύνοδος και άλλα, αλλά δε δόθηκαν λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε.

Σημειώνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθυβρίζει και ειρωνεύεται δημοσίως τον Εμανουέλ Μακρόν, όπως την Παρασκευή από το Αζερμπαϊτζάν, και οι δηλώσεις του παρουσιάζονται με πηχυαίους τίτλους στις τουρκικές εφημερίδες, ωστόσο η επικοινωνία Τσαβούσογλου – Λε Ντριάν εμφανίστηκε σε μονόστηλα.

Παράλληλα, στην Τουρκία έγιναν κίνησης τελευταίας στιγμής, όπως η απόσυρση του Oruc Reis, το «άνοιγμα» του Ερντογάν στην Ευρώπη, ενώ σημαντικό ρόλο πιθανότατα διαδραμάτισε η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανήμερα της Συνόδου, ότι «η Τουρκία ανήκει στη Δύση και τη δυτική συμμαχία».