Επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400-«Θα γυρίσουν μπούμερανγκ» απαντά η Άγκυρα

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε, νωρίτερα σήμερα, ότι αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων S-400 θα γυρίσουν μπούμερανγκ και θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.

Το Reuters, επικαλούμενο τέσσερις πηγές, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για τους S-400.

«Οι κυρώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα αλλά θα είναι αντιπαραγωγικές. Θα βλάψουν τις σχέσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης αυτών των προβλημάτων με τη διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Δεν θα δεχτούμε μονομερείς επιβολές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με συντριπτική πλειοψηφία η απόφαση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας

Σημειώνεται ότι με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το αμυντικό νομοσχέδιο δαπανών, ύψους 740 δισ. δολαρίων, στο οποίο προβλέπονται και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά, κάτι που διασφαλίζει ότι το νομοθετικό σώμα έχει αρκετές ψήφους για να παρακάμψει ένα πιθανό βέτο, το οποίο ξεκαθάρισε πως θα θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Πλέον, το αμυντικό νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί και στη Γερουσία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.