Τον Λόιντ Όστιν έχρισε υπουργό Άμυνας, ο Τζο Μπάιντεν - Αντιδράσεις & από Δημοκρατικούς

Ο κύβος ερρίφθη: ο Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε, ανακοίνωσε Και επίσημα ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν, ότι ο στρατηγός εν αποστρατεία Λόιντ Όστιν είναι ο εκλεκτός του για τη θέση του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνησή του. Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και εκείνο που ξενίζει, είναι το γεγονός, ότι αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Αντιδράσεις για τον στρατηγό εν αποστρατεία

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιλογή -πέραν του ότι χρειάζεται ειδική έγκριση από το Κογκρέσο- έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στο Δημοκρατικό Κόμμα, με στελέχη του να δηλώνουν ότι δεν θα τη στηρίξουν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο στρατηγός ε.α. είναι «το σωστό άτομο για αυτήν τη δουλειά… αυτή τη στιγμή στην ιστορία του έθνους μας», προσθέτοντας ότι ο Όστιν θα γίνει «ο πρώτος Αφροαμερικανός στο τιμόνι του Υπουργείου Άμυνας εδώ και πάνω από 200 χρόνια».

Ζήτημα χρόνου

Τα προβλήματα με τον Όστιν, ωστόσο, είναι τρία: πρώτον, αποστρατεύτηκε το 2016, όπερ σημαίνει ότι για να αναλάβει πολιτική θέση χρειάζεται έγκριση από το Κογκρέσο, καθώς δεν έχει παρέλθει το ελάχιστο χρονικό διάστημα των επτά χρόνων που προβλέπει ο νόμος.

Φυσικά, το ίδιο είχε συμβεί και επί προεδρίας Τραμπ με τον στρατηγό εν αποστρατεία Τζιμ Μάτις, ο οποίος επίσης έλαβε ειδική άδεια για να οριστεί υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, οπότε, σύμφωνα με το επιτελείο του Μπάιντεν, δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλημα με τον Όστιν.

 

Στρατιωτικοί VS πολιτικών

Σε δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, οι πολιτικοί μοιάζουν να αισθάνονται άβολα από την τοποθέτηση υψηλόβαθμων στρατιωτικών σε αμιγώς πολιτικές θέσεις και μάλιστα τόσο σύντομα μετά την αποστράτευσή τους.

Μάλιστα, ήδη τρεις Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης της γερουσιαστή της Μασαχουσέτης, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και του γερουσιαστή του Κοννέκτικατ Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν μια κοινοβουλευτική έγκριση για τον Όστιν.

Σύγκρουση συμφερόντων

Τρίτο πρόβλημα για τον Όστιν είναι ότι μετά την αποστράτευσή του τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Raytheon, η οποία είναι βασικός προμηθευτής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, και τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.

Ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα ζητούσε από το Κογκρέσο να κάνει εξαίρεση για τον υποψήφιο «αν αυτή τη φορά στην ιστορία μας δεν απαιτούνταν κάτι τέτοιο», προσθέτοντας ότι δεν έχει «καμία αμφιβολία» ότι ο Όστιν θα «τιμήσει και θα σεβαστεί… την αρχή της ηγεσίας των πολιτών σε στρατιωτικά θέματα».