Παραβιάστηκαν έγγραφα του εμβολίου της Pfizer μετά την κυβερνοεπίθεση στον Ευρ. Οργανισμό Φαρμάκων

Τα έγγραφα που αφορούν την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ήταν ο στόχος της κυβερνοεπίθεσης που δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Το απόγευμα της Τετάρτης γνωστοποιήθηκε από τον ΕΜΑ ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση, χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για τον στόχο αυτής. Λίγο αργότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημέρωσε ότι «παραβιάστηκαν» έγγραφα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εμβολίου.

Σε κοινή τους δήλωση, Pfizer και BioNTech επιβεβαιώνουν την επίθεση και αναμένουν πληροφορίες από τον EMA «ότι η κυβερνοεπίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου. Ο ΕΜΑ έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης και κάποιοι είχαν παράνομη πρόσβαση σε ορισμένα έγγραφα σχετικά με το υποψήφιο εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19».

«Κανένα σύστημα της BioNTech ή της Pfizer δεν έχει παραβιαστεί και δεν γνωρίζουμε εάν προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στη μελέτη έχουν διαρρεύσει», συμπλήρωσαν οι δύο εταιρείες. O EMA «μας έχει διαβεβαιώσει ότι η επίθεση δεν θα έχει αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα για την αξιολόγησή της».

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές πότε ή πώς έλαβε χώρα η επίθεση, ποιος βρίσκεται από πίσω ή ποιες άλλες πληροφορίες ενδέχεται να έχουν τεθεί σε κίνδυνο.