«Οι κυρώσεις δεν θα μας επηρεάσουν ιδιαίτερα», προκαλεί ανυποχώρητος ο Ερντογάν

«Πιθανές κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρόκειται να επηρεάσουν ιδιαίτερα την Τουρκία», έσπευσε να δηλώσει ο πρόεδρός της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών.

Τόνισε ακόμη ότι η Ένωση δεν έδρασε ποτέ με ειλικρίνεια έναντι της χώρας του, ούτε «τήρησε τις υποσχέσεις της» έναντι της Τουρκίας, ενώ συμπλήρωσε ότι οι «τίμιοι και ειλικρινείς» μεταξύ των ηγετών των χωρών της ΕΕ είναι «εναντίον τέτοιων μέτρων». «Μας έχουν υποβάλει σε κυρώσεις από καιρού εις καιρόν, έτσι κι αλλιώς», είπε επίσης ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα έχει τονίσει ότι ο επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προσέλθει με κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων, αν και λόγω της ισπανικής προέλευσής του εμφανίζεται να μην επιδιώκει δυναμική παρέμβαση πέραν των λεγομένων του.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την ήδη εμπρηστική στάση του, ενώ «δείχνει να μην ιδρώνει το αυτί του», προκαλώντας την Ε.Ε. στο να μη λαμβάνει υπόψη «τις κακομαθημένες Ελλάδα και Κύπρο» .

Μέσα στους κύκλους της Ε.Ε. η διαμορφωθείσα κατάσταση είναι περίπλοκη και ομιχλώδης, αφού ορισμένα κράτη-μέλη υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις για επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία, κάποιες άλλες εναντιώνονται σε αυτές, ενώ μερικές δεν έχουν κατασταλάξει πάνω στο πώς θα κινηθούν (μέχρι την τελευταία στιγμή).

Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία και Βουλγαρία πρωτοστατούν υπέρ της μη επιβολής ή επιβολής χαλαρότατων περιοριστικών μέτρων στην Τουρκία, ενώ η διάδοχος της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. -για το πρώτο εξάμηνο του 2021- Πορτογαλία δεν λαμβάνει επί του θέματος κάποια συγκεκριμένη θέση. Το Βερολίνο εξακολουθεί επίσης να προτάσσει το μεταναστευτικό και να επισημαίνει ότι η Αγκυρα φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός της, για αυτό και απαιτεί την κατανόησή μας.

Το ΝΑΤΟ

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Νορβηγός γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέγοντας ότι η στάση της Άγκυρας σε αρκετά θέματα είναι προβληματική (κάτι που ειδικά στο θέμα των S-400 το έχει θίξει στην πολιτική ηγεσία της χώρας), αλλά παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος και στρατηγικός σύμμαχος της Δύσης και του ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να χαθεί.

Απτόητη η Άγκυρα

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας χθες σε πανεπιστημιακή διαδικτυακή εκδήλωση, θρασύτατα υποστήριξε ότι είναι η Ελλάδα η κύρια αιτία των προβλημάτων με την Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανέλαβε για πολλοστή φορά τη γνωστή θέση ότι δεν μπορεί το Καστελλόριζο, που είναι δύο χιλιόμετρα από την τουρκική ακτή της επαρχίας Αττάλειας, να έχει ΑΟΖ των 40.000 τετρ. χιλιομέτρων.

Σχετικά με την προτεινόμενη από την ηγεσία της Ε.Ε. σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου, πρότεινε ότι, πέραν των χωρών της περιοχής, θα μπορούσαν να συμμετέχουν και κράτη εκτός γεωγραφικής περιοχής, τα οποία έχουν διαθέσει πλωτά και άλλα μέσα γεώτρησης σε ερευνητικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή (Γαλλία-Ιταλία-ΗΠΑ κ.λπ.). Κατέληξε λέγοντας -και προφανώς παραποιώντας την πραγματικότητα- ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συνετίσει ως και πιέσει την Αθήνα να προσέλθει σε διάλογο με την Άγκυρα άνευ όρων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ερντογάν, που προφανώς δεν χάνει ευκαιρία να προκαλεί, τονίζοντας επανειλημμένα πως  «η Ευρώπη δεν θα πρέπει να καθίστατο πολιορκητικός κριός της χώρας του για χάρη Αθήνας και Λευκωσίας».