Κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ενέκριναν οι ΗΠΑ για την αγορά των ρωσικών S-400

“Xαστούκι” στον Τραμπ από τη Βουλή των Αντπροσώπων

Εξέλιξη «κόλαφος» για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, η υπερψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων και με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, του νόμου για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας της χώρας, στον οποίον περιλαμβάνονται και κυρώσεις στην Τουρκία, για την προμήθεια των S-400.

Η εν λόγω εξέλιξη, φέρνει σε δυσχερή θέση τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν αλλά και την Ευρώπη, η οποία εμφανίζεται άτολμη και ασθμαίνουσα.

Κυρώσεις στην Τουρκία

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος περιλαμβάνει και άρθρο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά των S-400.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «η απόκτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία που ξεκινά στις 12 Ιουλίου 2019, αποτελεί “σημαντική συναλλαγή” όπως περιγράφεται στην ενότητα 231 του νόμου CAATSΑ…

Το αργότερο εντός 30 ημερών μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο πρόεδρος πρέπει να επιβάλλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του Νόμου CAATSA σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει ασχολήθηκε με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400».

Απειλή βέτο για άσχετο άρθρο

Συγκεκριμένα, με 335 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 78 κατά, ο NDAA, όπως είναι γνωστός ο νόμος από τα αρχικά του (National Defense Authorization Act), έλαβε την υποστήριξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών και πλέον μέσα στις επόμενες ημέρες θα εισαχθεί προς ψήφιση και στη Γερουσία, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ απειλεί να θέσει βέτο αν δεν συμπεριληφθεί σε αυτόν και άσχετη τροπολογία που θα αλλάζει νόμο για τα social media.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ θέλει να καταργηθεί άρθρο που προστατεύει τεχνολογικές εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter από την ευθύνη για το περιεχόμενο που αναρτούν χρήστες τους. Στο πλαίσιο αυτό έχει πει ότι θα θέσει βέτο στο κείμενο των σχεδόν 4.500 σελίδων που περιλαμβάνει όλες τις πιθανές και απίθανες δαπάνες του Πενταγώνου, καθώς ο προϋπολογισμός φθάνει τα 740 δισ. δολάρια.

Στην κρίση της Γερουσίας

Αν ο νόμος υπερψηφιστεί και από τη Γερουσία, ο Τραμπ θα έχει δέκα ημέρες εκτός από τις Κυριακές για να θέσει βέτο, ειδάλλως ενεργοποιείται αυτόματα. Αν δεν ενεργοποιηθεί, όμως, ο προηγούμενος NDAA λήγει στις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή, πριν ορκιστεί το Κογκρέσο με τη νέα του σύνθεση, όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση του υπουργείου Άμυνας, αφού ο νόμος φροντίζει για τα πάντα, από μισθοδοσία στρατιωτικών και αγορά υλικού, μέχρι την αντιμετώπιση γεωπολιτικών απειλών.

«Απογοητευμένος»

Ο συγκεκριμένος νόμος περνά κάθε χρόνο εδώ και 60 χρόνια και αν αποτραπεί τελικά το βέτο του Τραμπ θα είναι η πρώτη φορά στη θητεία του που το Κογκρέσο ψηφίζει νόμο κόντρα στις επιθυμίες του Λευκού Οίκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ινχόουφ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τον NDAA, λέγοντας, μάλιστα ότι είναι «απογοητευμένος» από τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ.