Ερντογάν : Αν η Γαλλία αγαπάει τόσο τους Αρμένιους ας τους δώσει την Μασσαλία

Νέα επίθεση στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος με επίκεντρο, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σε τηλεδιάσκεψη για τα εγκαίνια δρόμου στο Καρς της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ότι πουθενά η Γαλλία «δεν τηρεί αντικειμενική στάση». Έχει παρόμοια στάση «από τη Λιβύη εως τη Συρία», ενώ το «ίδιο παιχνίδι» πήγε να παίξει και στο Λίβανο από όπου «έδιωξαν τον Μακρόν», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας :

«Αν (η Γαλλία) αγαπάει τόσο πολύ τους Αρμένιους, μπορεί να δώσει μέρος των εδαφών της όπως την Μασσαλία».

Προχωρώντας σε διαστροφή της πραγματικότητας σχετικά με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, συνέχισε λέγοντας : «Λειτουργήσαμε ως χαρακτήρες που ταιριάζουν σε εμάς και στο έθνος μας στο ζήτημα Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σταθήκαμε δίπλα στους αδελφούς μας. Δεν είμαστε από εκείνους που φοβήθηκαν, που θόλωσαν που έσκυψαν μπροστά στις απειλές. Πάντα σταθήκαμε όρθιοι και δυνατοί. Ενεργήσαμε πάντα με τιμή και αξιοπρέπεια και υπερασπιστήκαμε τη δικαιοσύνη στη Συρία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Ιράκ και τη νομιμότητα στη Λιβύη».

Μάλιστα συνέχισε να βάλλει κατά της Αρμενίας, λέγοντας προκλητικά: «Χάρη στους αγώνες των αδελφών μας στο Αζερμπαϊτζάν, σήμερα οι ουρανοί του Καραμπάχ δεν είναι πλέον διακοσμημένοι με κουρέλια, αλλά με μισοφέγγαρα και αστέρια. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ φέρει περήφανα τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν ως σύμβολο του αγώνα των ηρώων μας. Η νίκη του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ είναι νόμιμη από άποψη διεθνούς δικαίου, με βάση τη διπλωματία και τα στρατιωτικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, όπως το γάλα της μάνας».

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ
Σημειώνεται ότι η Γαλλία προέβαλε (λόγω και της κινητοποίησης της μεγάλης αρμενικής κοινότητάς της) όλο αυτό το διάστημα ως μέγας υπερασπιστής των δικαίων των Αρμενίων, ενώ είχε σημάνει και συναγερμό για την εμπλοκή της Τουρκίας στον Καύκασο.

Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στα τεκταινόμενα στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μετά από 6 εβδομάδες πολέμου, η Αρμενία αποδέχτηκε την εκεχειρία, με την οποία αναγνωρίζεται η νίκη του Αζερμπαϊτζάν, που στηρίζει η Άγκυρα.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν την 9η Νοεμβρίου με μεσολάβηση της Ρωσίας, προβλέπει σημαντικά εδαφικά κέρδη στο Αζερμπαϊτζάν και κρίθηκε καταστροφική από πολλούς Αρμενίους.

Τουρκία και Ρωσία μάλιστα υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινού κέντρου παρατήρησης που θα έχει ως αποστολή να επιτηρεί την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Να απαλλαγεί η Γαλλία από το βάρος του Μακρόν»
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη πως ο Μακρόν αποτελεί πρόβλημα για τη Γαλλία και ευχήθηκε στο Παρίσι να τον «ξεφορτωθεί» το συντομότερο.

«Ο Μακρόν είναι πρόβλημα για τη Γαλλία. Με τον Μακρόν, η Γαλλία διέρχεται μια πολύ επικίνδυνη περίοδο. Εύχομαι η Γαλλία να απαλλαγεί από αυτόν, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα κίτρινα γιλέκα» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, τα «κίτρινα γιλέκα» θα γίνουν κόκκινα.

Ο γάλλος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας ότι οι προσωπικές προσβολές μεταξύ ηγετών κρατών είναι «λάθος μέθοδος» ενώ συμπλήρωσε πως «πιστεύω στον σεβασμό», προσθέτοντας ότι «οι προσβολές μεταξύ πολιτικών ηγετών είναι μια λανθασμένη προσέγγιση».