Αργεντινή: Έκτακτος φόρος 3 δισ. δολάρια σε μεγάλες περιουσίες

Η Γερουσία στην Αργεντινή, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενέκρινε νομοσχέδιο που επιβάλλει έκτακτο φόρο στις μεγάλες περιουσίες, κάτι που αφορά περίπου 12.000 ανθρώπους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας και να βοηθηθούν οι πιο φτωχοί και οι μικρές επιχειρήσεις.

Ο φόρος αυτός, την επιβολή του οποίου στηρίζει ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών, προβλέπεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου το 20% των εσόδων από τον νέο φόρο θα πάνε για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, 20% για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, 15% για κοινωνικά επιδόματα, 20% για υποτροφίες φοιτητών και 25% για τις επιχειρήσεις του τομέα του φυσικού αερίου.

Ωστόσο την επιβολή του επέκρινε έντονα το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα του πρώην προέδρου της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος χαρακτήρισε την έκτακτη αυτή φορολόγηση «δήμευση».

Το μεγαλύτερο εργοδοτικό συνδικάτο της Αργεντινής, η Αργεντίνικη Ένωση Επιχειρηματιών (AEA), επέκρινε επίσης το μέτρο, το οποίο όπως κατήγγειλε «επηρεάζει την ιδιοκτησία, πλήττει τις επενδύσεις, την παραγωγή και την εργασία και προκαλεί μεγάλη αποθάρρυνση».

Περίπου το 40,9% των 44 εκατομμυρίων Αργεντινών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα ξεπερνά το 10% και η οικονομία είναι σε ύφεση από το 2018. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να μειωθεί κατά 11% φέτος, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, εξαιτίας κυρίως της πανδημίας covid-19 η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 39.000 ανθρώπων και έχει μολύνει 1,5 εκατομμύριο.