Προειδοποίηση ΠΟΥ για τα εμβόλια: «Δεν θα εξαλείψουν τον κορωνοϊό»

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί και καθιστά σαφές ότι η άφιξη διαφόρων αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορωνοϊού και η αισιοδοξία που αυτή δημιουργεί δεν θα πρέπει να μειώσουν την προσοχή, διότι δεν θα εξαλείψουν τον ιό.

Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, δήλωσε ότι «Τα εμβόλια δεν θα εξαλείψουν τον κορωνοϊό» εξηγώντας ότι από μόνα τους  δεν «θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά». «Φθάσαμε σε ένα σημείο κάμψης της πανδημίας. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες» μπροστά στη νόσο COVID-19, πρoσέθεσε.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας στον ΠΟΥ, Μαρία βαν Κέρκοβ, κάλεσε τους πολίτες να «αναλογιστούν πραγματικά τι θα κάνουν» κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του ιού. «Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε τώρα (…) μπορεί να σηματοδοτήσουν τη ζωή ή τον θάνατο για εμάς, για την οικογένειά μας», τόνισε.

ΠΟΥ: Οι πρόοδοι στο εμβόλιο ανεβάζουν το ηθικό μας

«Οι πρόοδοι που καταγράφονται στον τομέα των εμβολίων ανεβάζουν το ηθικό και μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Έσπευσε όμως να προειδοποιήσει έναντι της «αυξανόμενης αίσθησης ότι η πανδημία έχει τελειώσει».

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΠΟΥ αναφέρθηκαν στην ψευδή αίσθηση ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια. «Την ώρα που τα εμβόλια αναπτύσσονται, οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας, προκειμένου όλος ο κόσμος να είναι προστατευμένος», υπογράμμισε ο Τέντρος.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ χαιρέτισε μάλιστα την ανακοίνωση που έκαναν ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, στην οποία δήλωσαν έτοιμοι να εμβολιαστούν δημοσίως, έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους συμπολίτες τους να κάνουν το ίδιο. «Είναι μια καλή ιδέα. Θα ήμουν χαρούμενος να κάνω το ίδιο. Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι είναι η σειρά μου, διότι δεν θέλω να πάρω το εμβόλιο» ενός άλλου, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.