Πώς η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις γερμανικών ΜΜΕ

Μαζικές μεταφορές όπλων στην Λιβύη έχει καταφέρει να κάνει σταθερά τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία, σπάζοντας από αέρος το ευρωπαϊκό εμπάργκο.

  • Την αποκάλυψη κάνουν το περιοδικό Stern και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD, σύμφωνα με τα οποία η Άγκυρα μεταφέρει τα όπλα στην Λιβύη αεροπορικώς, προκειμένου να αποφύγει τις νηοψίες της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη».

Η Τουρκία παραβιάζει την απαγόρευση αποστολη όπλων στη Λιβύη | Sofokleousin

Συγλονιστικές αποκαλύψεις της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης & του περιοδικού STERN

«Υπάρχουν μαζικές ενδείξεις», αναφέρει το Stern, «πως η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Οι αερομεταφορές εντάθηκαν μετά το πρόσφατο επεισόδιο, όπου γερμανική φρεγάτα επιχείρησε νηοψία σε τουρκικό φορτηγό ανοιχτά της Λιβύης, στα πλαίσια της επιχείρησης «Ειρήνη», προστίθεται.

Αερογέφυρα με μεταγωγικά Airbus της τουρκικής αεροπορίας

Με βάση έρευνες και στοιχεία που επικαλούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, την περασμένη Πέμπτη και το περασμένο Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν τρεις πτήσεις ανά ημέρα από αεροδρόμιο της Τουρκίας προς την στρατιωτική βάση Αλμπαντίγια, δυτικά της Τρίπολης.

Η αερογέφυρα στήθηκε με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη, τύπου A400M Airbus της τουρκικής αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη αυτά πέταξαν στη Λιβύη και επέστρεψαν αυθημερόν.

Tι υποστηρίζει η Άγκυρα

Η Άγκυρα υποστηρίζει πως πρόκειται για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, όμως –όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ- η βάση Αλμπαντίγια βρίσκεται στην έρημο, όπου και δεν υπάρχει καθόλου πληθυσμός.

Το Stern και το ARD επισημαίνουν και το το γεγονός ότι η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη, χρησιμοποιώντας αεροσκάφη γαλλο-γερμανικής παραγωγής, όπως το Airbus A401, τα οποία και συντηρούν Γάλλοι και Γερμανοί τεχνικοί.