Εγκρίθηκε στην Βρετανία το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech - Ποιοι εμβολιάζονται πρώτοι

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα η χώρα βγήκε από το τελευταίο lockdown, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

“Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση”, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

“Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, η έγκριση του εμβολίου κατά της COVID-19

Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανίας αξιολόγησε το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech βάσει των διεθνών προτύπων και εντός των διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της.

“Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε η MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα”, σημείωσε η Τζουν Ρέιν, η οποία ερωτηθείσα για το εάν η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση νωρίτερα φέτος επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο, απάντησε πως η βρετανική ρυθμιστική αρχή χρησιμοποίησε τις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία εφαρμόζεται ως το τέλος του έτους που λήγει η μεταβατική περίοδος του Brexit.

“Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως (την 1η Ιανουαρίου). Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει”, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια της MHRA.

Η ρυθμιστική αρχή δεν έκανε εκπτώσεις στην διαδικασία κυλιόμενης επισκόπησης που την οδήγησε στην έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19, σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την αξιολόγηση που έγινε ως εμπεριστατωμένη και αυστηρή.

“Είναι πολύ σαφές ότι ξεχωριστές ομάδες εργάζονταν παράλληλα για να παραδώσουν την πιο αυστηρή επισκόπηση αυτού του εμβολίου. Δεν έγιναν εκπτώσεις”, τόνισε η Τζουν Ρέιν.

“Οι εξειδικευμένοι μας επιστήμονες και κλινικοί ιατροί εργάστηκαν όλο το 24ωρο, προσεκτικά, μεθοδικά, διερευνώντας πίνακες και αναλύσεις και γραφήματα για καθένα ξεχωριστά δεδομένο, εκατοντάδες, πάνω από χίλιες σελίδες δεδομένων και με απόλυτη κριτική οπτική, αναλύοντας τα προ-κλινικά στοιχεία, τις κλινικές δοκιμές, τους ελέγχους παρασκευής και ποιότητας και στη συνέχεια την τελική δειγματοληψία”, δήλωσε.

Το μοντέλο της Βρετανίας: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο Covid-19

«Τα εμβόλια κατά της COVID-19 θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους στη Βρετανία ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη Βρετανία καθηγητής Γουέι Σεν Λιμ.

Το μοντέλο της Βρετανίας,  που ενέκρινε προς διάθεση από την επόμενη κιόλας εβδομάδα, το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού, δείχνει και την σειρά προτεραιότητας, που θα τηρηθεί παγκοσμίως για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στην Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική επιτροπή, ενώ θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών και το υγειονομικό προσωπικό.

Η πλήρης λίστα προτεραιότητας που έδωσε για το εμβόλιο είναι η εξής:

  • Φιλοξενούμενοι σε κέντρα φροντίδας για ηλικιωμένους (γηροκομεία) και οι φροντιστές τους
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και επαγγελματίες υγείας
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και εξαιρετικά ευάλωτα άτομα από κλινικής πλευράς
  • Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Για την ιστορία, η Βρετανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που ενέκρινε για χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού, με τη χορήγησή του να αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα.