Στις 29 Δεκεμβρίου η απόφαση για το εμβόλιο της Pfizer, από τον Eυρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Στις 29 Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), για την πιθανή και πολυαναμενόμενη έγκρισή του.

Η αίτηση για την έγκριση του εμβολίου κατατέθηκε σήμερα, Τρίτη, από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech, ενώ ανάλογο αίτημα έχει ήδη υποβληθεί και στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα οποία είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

 Απόφαση για την κυκλοφορία του εμβολίου στις 29 Δεκεμβρίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μετά την υποβολή της αίτησης ανακοίνωσε πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου την αξιολόγηση του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer.

Σύμφωνα με το Reuters ο ΕΜΑ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει λάβει αίτηση και για άδεια διάθεσης του εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει την τελική έγκριση για την κυκλοφορία των εμβολίων κατά της COVID-19 λίγες ημέρες αφότου ανάψει «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Την 29η Δεκεμβρίου θέτουν ως ορόσημο για την αξιολόγηση και οι Financial Times επισημαίνοντας  ότι ο αρχικός στόχος της 22ας του μήνα, που είχε προκριθεί ως βασικό σενάριο, δείχνει να μετακινείται. Συνεπώς, όπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, δεν είναι πιθανό να υπάρξουν εμβολιασμοί πριν από το νέο έτος.